Talon erikoisuus, kahdeksaan kertaan leivotut pähkinäkakut |
Tulista kesäkurpitsaa nauhana |
Paistettua munakoisoa |
Etikkafungusta |
Kylmää kanaa |
Kuumaa possunkoipea |
Taikinarullat jotka kastetaan lihakeittoon |
Jiaozit |
Jiaozit keittiön puolella |
Päivällistä odottaessa |
Jonottajan tärkeä lappu: "Pieni pöytä A57 numero" |
Ravintola on helppo löytää illan tullen |
Datongin uudessa vanhassa kaupungissa on ravintola, joka on
niin tunnettu, että kerrotaan jopa leskikeisarinna Cixin ruokailleen siellä.
Tähän ainakin viittaa ravintolan nimi, sillä fèng lín tarkoittaa että riikinkukko (eli keisarinna) saapui. Herkullisen
ruoan ja historian lisäksi tämä Fenglin Ge tarjoaa ihmettelemistä silmille,
sillä koko ravintola on sisustettu mitä uskomattomimmin puuleikkauskoristein.
Myös ulkoa päin se on näkemisen arvoinen, niin päivällä kuin illallakin.
Ravintolaan ei voi varata paikkaa, vaan jos mielii saada
pöydän päivälliselle, on tultava ennen 17.40. Tuolloin salien ovet avautuvat ja
sisään ryntäävät rientävät etsimään itselleen tyhjää pöytää. Mikäli ei ole
riittävän ripeä ja jää ryntäyksessä muiden jalkoihin tai tulee myöhemmin paikalle,
voi hakea kassalta jonotusnumeron. Eteisessä on tuoleja jonottajille ja
kuulemma heille myös tarjoillaan juomia.
Vierailimme ravintolassa kolmeen kertaan. Ensimmäisellä
kerralla lounasaikaan maistamassa kukanmuotoisia jiaozi-nyyttejä. Samana iltana tulimme päivälliselle ja onnistuimme
nappaamaan yhden pöydän siitä huolimatta, että kiinalaiset rynnistivät joukolla
ohitsemme varaamaan pöytiä. Onneksi yksi meistä tajusi kiertää toista kautta ja
sai ylimmän parven viimeisen pöydän.
Maistelimme listan läpi herkullisia kylmiä annoksia, kuten tulisia
kesäkurpitsanauhoja ja kirpeän etikkaista fungusta.
Toisena iltana saavuimme myöhään, tuntia ennen
sulkemisaikaa. Jonotimme hetken lappu kourassa, mutta onneksi vielä saimme
pienen pöydän alasalista. Tällä kertaa kokeilimme muutamaa lämmintä ruokaa,
joista mielenkiintoisin oli taikinaiset tötteröt, jotka puiseen kennoon
aseteltuina muistuttavat ihan hunajakennoa. Nämä taikinatötteröt kastetaan
liemeen, jonka voi valita kolmesta eri vaihtoehdosta. Meidän valintamme
muistutti suomalaista lihakeittoa, mutta hyvää oli.
Viimeisenä päivänä olisimme halunneet syödä vielä myöhäisen
lounaan samassa ravintolassa, mutta se (kuten kaikki Datongin ravintolat) menee
kiinni aikaisin ja aukeaa vasta illalla. Niinpä odottelimme viimeiset tunnit hotellin
baarissa lähtöä lentokentälle ja täytimme vatsamme tylsästi ranskalaisilla
perunoilla, listalla kun ei paljon valinnanvaraa ollut. Lentomme oli myöhään
emmekä uskaltaneet jättää ruokailua Datongin pienelle lentokentälle. Eikä
sieltä olisi ravintolaa löytynytkään. Olisimme saaneet tyytyä
kuivamuonakeittopurkkeihin – kuten kiinalaiset.
Monet yllä olevista kuvista on lainattu ystävältäni Linniltä, jonka kertomus löytyy täältä.
Nam! Näyttää herkulliselta ja miljöö on ihanan kiinalainen:)
VastaaPoistaTodella kiinalainen. Oikein kaiverrusten ja koristusten yltäkylläisyys. Julkaisin kuvat vain osasta, näkemistä riittää vielä paikan päälläkin :)
Poista