Lapsiperhe itämaan ihmeissä

Lapsiperhe itämaan ihmeissä

torstai 4. toukokuuta 2017

VAROITUS: lentäviä norkkoja ja hiekkamyrskyjä


Ensin levisi lehtien ja sosiaalisen median kautta allergiavaroitus. Siinä, missä Suomessa on viime viikkoina tarvottu lumisateessa, on Pekingissä hellesäästä huolimatta kärvistelty toisenlaisessa valkoisessa sateessa: poppelien nöyhdässä.




  

Kuvat on lainattu The Beijinger -lehden artikkelista





Kadut ja pihat on täynnä lentävää nöyhtää. Kun autotallin oven avaa, nöyhtä tulvahtaa sisään. Kuopuksen silmät turpoavat ja kaikilla kurkku kutiaa. Eilen sosiaalinen ja julkinen media riemastuivat, kun selvisi, että vapunpäivän massiivinen tulipalo oli nöyhdän syytä: 80 uudehkoa bussia paloi pekingiläisellä parkkipaikalla, koska hääjuhlan kunniaksi ammutut raketit olivat sytyttäneet kasan nöyhtää palamaan. Eikä kerta ole ainoa, ihmiset ovat sytyttäneet talojaan tuleen yrittäessään kärventää nöyhtää. Ja huvittavin tapaus lienee parin vuoden takaa, jolloin The Beijinger –lehden kertoman mukaan erään tavaratalon johtaja poltti kokonaisen varastorakennuksen tehdessään nuotion nöyhtäkasasta varaston sisällä! Mitähän hänkään lienee miettinyt tulitikkua raapaistessaan?
 


Tämäkin kuva palaneista busseista on lainattu samasta artikkelista

 

Tänään parskehdinta sai uudet ulottuvuudet, kun Pekingin valtasi nöyhtäsateen lisäksi toisenlainen pölysaaste. Yleensä en tutki virallisia AQI-tietoja, jotka kertovat pienhiukkasten määrästä ilmassa, vaan luotan omiin silmiini. Jos ulkona on sateisen harmaata ja sumuista, ja aurinko on punainen pallo taivaalla, on maalaisjärkeni mukaan saasteista. Saatan silloin kurkistaa puhelimeni AQI-appsia ja tarkistaa saastetilanteen, jotta tiedän pukeako maskin vai ei.


Ensimmäiseksi aamulla en myöskään vilkaise sosiaalista mediaa vaan luen Helsingin Sanomat kännykästäni. Tänä aamuna heti herättyäni kuudelta satuin kuitenkin avaamaan WeChatin (kiinalaisen ”whatsappin”) ja hämmennyin. Aluksi ihmettelin, miksi ystäväni kyseli eräässä ryhmässä, löytyisikö keneltäkään AQI-mittaria ulkoilman mittaamiseen. Miksei hän käytä tavallista ”munaa”, ihmettelin, siis munanmallista AQI-mittaria, joka löytyy nykyään joka ulkomaalaiskodista Pekingissä. Seuraavaksi häkellyin, koska hetkessä koko WeChatini ryöpsähti täyteen kuvia erilaisista mittaustuloksista. AQI 885. AQI 900. HAZARDOUS.

 
Tällaisia lukemia on viimeksi mitattu syksyllä 2015 ja tuolloinkin ainoastaan erikoismittareilla, sillä normaali asteikko ei tietääkseni edes yllä niin pitkälle. Eihän aikoinaan asteikkoa suunnitellessa voitu edes kuvitella tulosten voivan yltää yli 600 (vertailuksi, että Suomessa on tavallisesti alle 20). Tuon syksyn jälkeen mittarit ovat nähtävästi kehittyneet ja korkeammat lukemat ovat mahdollisia sellaisillakin julkisilla mittareilla kuin Yhdysvaltain suurlähetystön.

 
Tällä kertaa korkea pienhiukkaslukema ei tosin johtune yksinomaan saasteista, vaan lähes jokakeväisestä hiekkamyrskystä, jossa tuuli lennättää hiekkaa Gobin autiomaasta, mistä on Pekingin ulkomaalaisiakin varoiteltu jo viikkokausien ajan. Ihmisten tämänpäiväinen paniikki johtuneekin käsitykseni mukaan siitä, ettei hiekkamyrskyä kuulunut vuosi sitten ja mittausvälineet ovat parantuneet kahdessa vuodessa. Meidän kohdallemme tämä sattui nyt ensimmäistä kertaa.

 
Moni mietti tänään, voiko lapsia lähettää edes kouluun. Lapsia saattaessani koulubussille harmittelin, ettei tullut kamera mukaan. Olisin saanut ikuistettua nämäkin vappumaskit kaikkien naamoilla. Paitsi vartijoiden, he eivät koskaan suojaudu millään, vaikka heidän työnsä on seistä ulkona.

 
Olenko ainoa länsimainen joka ei panikoidu? Paniikissa en tajunnut olla legendaarisena marraskuun päivänä syksyllä 2015, vaan lähdin ystävien kanssa taksilla kahville keskustaan. Jälkeenpäin ajateltuna se oli ehkä tyhmästi tehty, myöhemmin luimme epävirallisista mittaustuloksista, joiden mukaan pienhiukkasten määrä olisi kivunnut jopa kahteen tuhanteen! Mutta toisaalta, joutuivathan lapsemmekin matkustamaan samana päivänä koulubussilla kouluun keskustaan eikä bussissa ole puhdistimia. Koulut nimittäin suljettiin vasta viikkoa myöhemmin!


Kiinan sosiaalisessa mediassa leviää aina kaikenlaisia videoita, tässä hiekkamyrskyn aikana koettua:


 

Tämä video voi järkyttää:


 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa jos jätät kommentin :)