Tiistaisin ja torstaisin opiskelen tavallisesti kiinaa. Tosin etenemiseni ei ole
kovin hääppöistä, sillä viimeisten viikkojen aikana en ole töitteni vuoksi
ehtinyt kovinkaan monelle oppitunnille eikä aikaa ja energiaa ole riittänyt
rästitöiden tekemiseen kotona. Kovin tein päätöksen tästä eteenpäin opiskella tunnollisesti
ryhmän mukana, mutta tiistaina oli lintsattava taas. Viimekeväisen Vietnamin matkan
maut kielelläni päätin liittyä seuraan, kun suomalaisnaiset lähtivät opiskelemaan
ruoanlaittoa vietnamilaisittain The Hutong –kokkikouluun. Samassa paikassa olen
jo perehtynyt sekä kiinalaisen että thaimaalaisen ruoanlaiton saloihin.
Valmistimme kolme ruokalajia. Phở-keiton, vietnamilaisen
lempiruokani, aitoutta epäilin, sillä se oli aivan erilaista eikä lainkaan yhtä hyvää kuin
Vietnamissa saamani. Opettajamme Sophie tunnustikin, ettei hän ole koskaan käynyt
Vietnamissa. Keiton reseptiä en teille jaa ennen kuin opin valmistamaan aitoa
Phởta. Sen sijaan salaatista tuli täydellistä ja possunkyljyksistä niin hyviä,
että jälkimmäisiä piti kokeilla kotona heti lauantai-iltana.
Possunkyljykset sitruunaruoholla vietnamilaisittain (neljälle)
4 keskikokoista possunkyljystä
3 rkl öljyävettä
Marinadi:
4 sitruunaruohon vartta
8 valkosipulin kynttä 3-4 cm pala inkivääriä
1-2 pientä punaista chiliä
3-4 rkl kalakastiketta
3 rkl palmu- tai kookossokeria
1 rkl riisiviinietikkaa
1 tl limettimehua
1 tl mustapippuria
Tee näin:
1.
Leikkaa sitruunaruohon varsien paksummasta
päästä vaalein osa (n. 10 cm pätkä) marinadiin. Säästä loput paistamiseen tai
käytä keittojen liemiin. Halutessasi poista chileistä siemenet ja käytä
vähemmän tai miedompaa chiliä, jos et pidä tulisesta (jo kaksikin siemenetöntä pikkuchiliä
tuntuu ihan kivasti tässä ruoassa).
2.
Hienonna sitruunaruohon vaalein osa, valkosipuli,
inkivääri ja chilit. Pilko veitsellä sokeritoppa pieniksi paloiksi. Soseuta hienonnetut
ainekset tehosekoittimessa riisiviinietikan, limettimehun ja kalakastikkeen
kanssa tahnaksi.
3.
Levittele tahna possunkyljysten päälle
marinadiksi ja anna marinoitua vähintään puolen tunnin ajan. (Sillä aikaa
ennätät tehdä salaatin kyljysten kaveriksi.)
4.
Ruskista kyljykset öljyssä paistinpannulla jäljelle
molemmin puolin kullanruskeiksi. Voit lisätä pannulle makua antamaan myös jäljelle
jääneet sitruunaruohon varrenpätkät. Lisää pannuun loppu marinadi sekä vettä kunnes
kyljykset peittyvät. Kiehauta ja hauduta kyljyksiä noin 40 – 60 minuutin ajan,
kunnes ne ovat läpikypsiä ja kastike on saostunut. (Kannattaa olla tarkkana, ettei vesi pääse haihtumaan pois. Meille kävi ohrasesti kummallakin kerralla, sekä kokkikoulussa että kotona, ja herkullinen marinadi paloi korpuksi.)
5.
Tarjoile riisin tai salaatin kanssa. Maistuu myös
couscousin kaverina (kokeilimme eilen kotona), ja kenties menisi perunoidenkin
parina.
Lootuksenjuuri-katkarapusalaatti (neljälle)
12 raakaa katkarapua kuorineen
400 g lootuksenjuuria
1 kokonainen kurkku kuorineen
1 rkl silputtua korianteria (lehdet ja varret)
3 rkl (paahdettuja) kuorittuja maapähkinöitä
2 rkl ohueksi siivutettua salottisipulia
Kastike:
3 rkl kuumaa vettä
3 rkl kalakastiketta
2 rkl vastapuristettua limettimehua
2 rkl sokeria (palmu- tai kookossokeria hienonnettuna)
2 tl riisiviinietikkaa
2 rkl punaista pikkuchiliä hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
mustapippuria
1.
Kuori lootuksenjuuret ja huuhtele hyvin. Raakoja juuria
kannattaa pitää kylmässä vedessä, jotteivät ne pääse tummumaan. Suikaloi juuret
tikuiksi ja keitä noin 5 minuutin ajan. (Hyvin pienet lootuksenjuuret voi syödä
kypsentämättä, mutta vanhemmiten juuriin tulee sitkoa. Sen huomaa siitä, että palat
irtoavat toisistaan venymällä kuin purukumi.)
2.
Keitä katkaravut kuorineen nopeasti kiehuvassa vedessä,
noin minuutin keittoaika riittää. Kuori muuttuu punaiseksi, kun ravut ovat
kypsiä. Liian pitkä keittäminen pilaa maun. Kun ne ovat kypsiä, jäähdytä ne kylmässä
vedessä. Kuori, poista suoli ja pane sivuun odottamaan.
3.
Halkaise salottisipulit ja suikaloi ohuiksi siivuiksi.
Uppopaista siivut pienissä erissä öljyssä miedolla lämmöllä kullanruskeiksi ja
rapeiksi. Öljyn kuumuuden voit kokeilla metallisilla syömäpuikoilla: öljy on
valmista uppopaistamiseen, kun puikkojen vieressä alkaa syntyä kuplia. Nosta sipulisiivot
paperin päälle kuivamaan ja säästä herkullisen aromin saanut öljy muuhun
ruoanlaittoon.
4.
Suikaloi kurkku ohuiksi tikuiksi. Voit sekoittaa kurkun
ja lootuksenjuuren suikaleet sekä kuoritut katkaravut salaatiksi astiassa tai
koota niistä annokset lautaselle.
5.
Sekoita hienonnettu sokeri kuumaan veteen sulamaan.
Lisää kalakastike, limettimehu ja riisiviinietikka. Sekoita hyvin, maista ja
lisää aineksia tarvittaessa. Kastikkeen tulisi olla yhtä aikaa sopivan kirpeää,
makeaa, suolaista ja kalanmakuista. Lopuksi lisää kastikkeeseen hienonnettu raaka
chili ja valkosipuli, sekä rouhi sekaan mustapippuria. Sekoita hyvin ja kaada
salaatin päälle.
6.
Ripottele päälle friteeratut salottisipulin suikaleet
ja veitsellä hienonnettu korianteri.
P.S. Pikaversion salaatista saa jättämällä lootuksen, katkaravut ja salottisipulin pois. Pelkkä kurkku, pähkinät, kastike ja korianteri jo riittää tarjoamaan ihanan makunautinnon. Ja kuivattua sipulia löytyy Suomen etnisistä kaupoista valmiinakin...
Nämä kuvat liittyvät vielä phởn valmistamiseen, oleellista siinä on herkullinen liemi. Mutta siitä etsin vielä reseptiä oikeaa...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Mukavaa jos jätät kommentin :)