sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Kokkailua vietnamilaisittain

 
 

 



Tiistaisin ja torstaisin opiskelen tavallisesti kiinaa. Tosin etenemiseni ei ole kovin hääppöistä, sillä viimeisten viikkojen aikana en ole töitteni vuoksi ehtinyt kovinkaan monelle oppitunnille eikä aikaa ja energiaa ole riittänyt rästitöiden tekemiseen kotona. Kovin tein päätöksen tästä eteenpäin opiskella tunnollisesti ryhmän mukana, mutta tiistaina oli lintsattava taas. Viimekeväisen Vietnamin matkan maut kielelläni päätin liittyä seuraan, kun suomalaisnaiset lähtivät opiskelemaan ruoanlaittoa vietnamilaisittain The Hutong –kokkikouluun. Samassa paikassa olen jo perehtynyt sekä kiinalaisen että thaimaalaisen ruoanlaiton saloihin.
 

Valmistimme kolme ruokalajia. Ph-keiton, vietnamilaisen lempiruokani, aitoutta epäilin, sillä se oli aivan erilaista eikä lainkaan yhtä hyvää kuin Vietnamissa saamani. Opettajamme Sophie tunnustikin, ettei hän ole koskaan käynyt Vietnamissa. Keiton reseptiä en teille jaa ennen kuin opin valmistamaan aitoa Phta. Sen sijaan salaatista tuli täydellistä ja possunkyljyksistä niin hyviä, että jälkimmäisiä piti kokeilla kotona heti lauantai-iltana.
 

Possunkyljykset sitruunaruoholla vietnamilaisittain (neljälle)

4 keskikokoista possunkyljystä
3 rkl öljyä
vettä


Marinadi:

4 sitruunaruohon vartta
8 valkosipulin kynttä
3-4 cm pala inkivääriä
1-2 pientä punaista chiliä
3-4 rkl kalakastiketta
3 rkl palmu- tai kookossokeria
1 rkl riisiviinietikkaa
1 tl limettimehua
1 tl mustapippuria



Tee näin:
 

1.      Leikkaa sitruunaruohon varsien paksummasta päästä vaalein osa (n. 10 cm pätkä) marinadiin. Säästä loput paistamiseen tai käytä keittojen liemiin. Halutessasi poista chileistä siemenet ja käytä vähemmän tai miedompaa chiliä, jos et pidä tulisesta (jo kaksikin siemenetöntä pikkuchiliä tuntuu ihan kivasti tässä ruoassa).
 

2.      Hienonna sitruunaruohon vaalein osa, valkosipuli, inkivääri ja chilit. Pilko veitsellä sokeritoppa pieniksi paloiksi. Soseuta hienonnetut ainekset tehosekoittimessa riisiviinietikan, limettimehun ja kalakastikkeen kanssa tahnaksi.
 

3.      Levittele tahna possunkyljysten päälle marinadiksi ja anna marinoitua vähintään puolen tunnin ajan. (Sillä aikaa ennätät tehdä salaatin kyljysten kaveriksi.)
 

4.      Ruskista kyljykset öljyssä paistinpannulla jäljelle molemmin puolin kullanruskeiksi. Voit lisätä pannulle makua antamaan myös jäljelle jääneet sitruunaruohon varrenpätkät. Lisää pannuun loppu marinadi sekä vettä kunnes kyljykset peittyvät. Kiehauta ja hauduta kyljyksiä noin 40 – 60 minuutin ajan, kunnes ne ovat läpikypsiä ja kastike on saostunut. (Kannattaa olla tarkkana, ettei vesi pääse haihtumaan pois. Meille kävi ohrasesti kummallakin kerralla, sekä kokkikoulussa että kotona, ja herkullinen marinadi paloi korpuksi.) 
 


5.      Tarjoile riisin tai salaatin kanssa. Maistuu myös couscousin kaverina (kokeilimme eilen kotona), ja kenties menisi perunoidenkin parina.
 
 

 



 


 

 Lootuksenjuuri-katkarapusalaatti (neljälle)


12 raakaa katkarapua kuorineen
400 g lootuksenjuuria
1 kokonainen kurkku kuorineen
1 rkl silputtua korianteria (lehdet ja varret)
3 rkl (paahdettuja) kuorittuja maapähkinöitä
2 rkl ohueksi siivutettua salottisipulia
 

Kastike:

3 rkl kuumaa vettä
3 rkl kalakastiketta
2 rkl vastapuristettua limettimehua
2 rkl sokeria (palmu- tai kookossokeria hienonnettuna)
2 tl riisiviinietikkaa
2 rkl punaista pikkuchiliä hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
mustapippuria

 

1.      Kuori lootuksenjuuret ja huuhtele hyvin. Raakoja juuria kannattaa pitää kylmässä vedessä, jotteivät ne pääse tummumaan. Suikaloi juuret tikuiksi ja keitä noin 5 minuutin ajan. (Hyvin pienet lootuksenjuuret voi syödä kypsentämättä, mutta vanhemmiten juuriin tulee sitkoa. Sen huomaa siitä, että palat irtoavat toisistaan venymällä kuin purukumi.)  


2.      Keitä katkaravut kuorineen nopeasti kiehuvassa vedessä, noin minuutin keittoaika riittää. Kuori muuttuu punaiseksi, kun ravut ovat kypsiä. Liian pitkä keittäminen pilaa maun. Kun ne ovat kypsiä, jäähdytä ne kylmässä vedessä. Kuori, poista suoli ja pane sivuun odottamaan.


3.      Halkaise salottisipulit ja suikaloi ohuiksi siivuiksi. Uppopaista siivut pienissä erissä öljyssä miedolla lämmöllä kullanruskeiksi ja rapeiksi. Öljyn kuumuuden voit kokeilla metallisilla syömäpuikoilla: öljy on valmista uppopaistamiseen, kun puikkojen vieressä alkaa syntyä kuplia. Nosta sipulisiivot paperin päälle kuivamaan ja säästä herkullisen aromin saanut öljy muuhun ruoanlaittoon.


4.      Suikaloi kurkku ohuiksi tikuiksi. Voit sekoittaa kurkun ja lootuksenjuuren suikaleet sekä kuoritut katkaravut salaatiksi astiassa tai koota niistä annokset lautaselle.
 


5.      Sekoita hienonnettu sokeri kuumaan veteen sulamaan. Lisää kalakastike, limettimehu ja riisiviinietikka. Sekoita hyvin, maista ja lisää aineksia tarvittaessa. Kastikkeen tulisi olla yhtä aikaa sopivan kirpeää, makeaa, suolaista ja kalanmakuista. Lopuksi lisää kastikkeeseen hienonnettu raaka chili ja valkosipuli, sekä rouhi sekaan mustapippuria. Sekoita hyvin ja kaada salaatin päälle.
 


6.      Ripottele päälle friteeratut salottisipulin suikaleet ja veitsellä hienonnettu korianteri.
 
 
P.S. Pikaversion salaatista saa jättämällä lootuksen, katkaravut ja salottisipulin pois. Pelkkä kurkku, pähkinät, kastike ja korianteri jo riittää tarjoamaan ihanan makunautinnon. Ja kuivattua sipulia löytyy Suomen etnisistä kaupoista valmiinakin...
 
 
 

 


 


 
 
 
Nämä kuvat liittyvät vielä phởn valmistamiseen, oleellista siinä on herkullinen liemi. Mutta siitä etsin vielä reseptiä oikeaa...
 
 
 
 
 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa jos jätät kommentin :)