Munuaisia |
Seesamitahnakastike - bú là |
Hĕn là |
Marinoidut kurkut syödään salaattina |
Neljä eri kastiketta: etikkainen yrtti, tulinen, fermentoitu ja mieto seesaminsiemen |
Opiskelen kiinan kieltä vanhempien lasteni eurooppalaisessa
koulussa, jossa vanhempien kiinan jatkoryhmä kokoontuu kahtena päivänä viikossa.
Koululle on matkaa n. 20 km, mikä tarkoittaa aamupäiväruuhkassa normaalisti
noin tunnin ajomatkaa. Kaiken varalta aikaa on kuitenkin varattava reilusti,
joten tiistaisin ja torstaisin tapaan jo aamuyhdeksältä pari naapurinrouvaa
klubitalomme edustalla.
Yliystävällinen vartija tietää tuolloin olla hollilla, taksin
kutsuminen lienee hänen kunniatehtävänsä (kaikkina muina aikoina tilaan itse
puhelimellani Über-taksin, mutta tiistai- ja torstaiaamuisin annamme vartijan
hankkia meille kyydin). Kun taksi saapuu, vartija avaa meille oven ja kertoo
kuljettajalle määränpäämme, eurooppalaisen koulun.
Jos saavumme koululle hyvissä ajoin, jää meille mukavasti aikaa
käydä naapurissa aamulattella länsimaisessa kahvilassa. Jos taas matkalla on
ruuhkaa, ehdimme koululle nippanappa ajoissa.
Opiskelemme kiinaa koulun kielellä, joka ei ole englanti. Tämä on
siis myös keinoni pitää yllä tämänkin vieraan kielen taitoani sekä samalla
tutustua lasteni koulun vanhempiin. Tavoittelen siis kolmea kärpästä yhdellä
iskulla.
Kun oppitunnit loppuvat 12.30, suuntaamme usein ryhmän kanssa
syömään jonnekin lähiravintolaan. Kiinalaisten lounasaika päättyy yhdeltä,
joten tuohon aikaan on jo mukavan väljää ravintoloissa, jotka puolenpäivän aikaan ovat jo tupaten täynnä.
Tuntia paria myöhemmin istahdan samojen rouvien kanssa taksiin
(yleensä puhelimella tilaamaani Überiin) ja ajamme kotiin Pekingin
laitakaupungille. Ehdimme perille pientä ennen kuin nuorimmaisteni koulubussi
saapuu ja minun pitää olla kuopusta vastassa bussilla. Parin tunnin
kiinanopiskeluun menee käytännössä kokonainen työpäivä!
**
Kiinassa suositusta talviruoasta, mongolialaisesta hotpotista, on tullut kieliryhmämme
suosikkilounasravintola. Hotpot tarkoittaa
kiehuvaa lientä, joka kannetaan padassa pöytään ja jossa asiakkaat itse
kypsentävät oman ateriansa. Ruokailu alkaa valitsemalla raaka-aineet. Ensin
valitaan kasvikset, lihat, nuudelit ynnä muut keräämällä koodattuja poletteja
tarjottimelle. Tämän jälkeen kassalla valitaan polettien avulla yksi tai kaksi
lientä kolmesta eri vaihtoehdosta: mieto (bú
là), keskitulinen (là yīdiănr)
tai hyvin tulinen (hĕn
là). Lisäksi asiakas valitsee haluamansa dippauskastikkeen: miedon seesamitahnasta
valmistetun (bú là) tai chilisen (hĕn là). Kolmannesta
vaihtoehdosta en ole aivan varma: joko sen hapan (suān) tai valkosipulinen (suàn), sanojen ääntämisessä en nimittäin
valitettavasti tunnista eroa!
Tämän jälkeen istumme pöytään ja tarjoilija tuo meille padan, jonka
yin ja yang –mallisissa lokeroissa on mausteet valmiina. Tulisessa lienee
tahnaksi rouhittuna hieman kuivattua chiliä sekä paljon Pekingissä hyvin suosittua
setsuaninpippuria, joka ei mielestäni ole niinkään tulista vaan pippurista ja
jossa on hyvin vahva ja erikoinen jälkimaku. (Täytyy sanoa ettei tämä mauste ole
minun ensisijaisia lempimakujani, mutta alan kai jo tottua.) Mieto liemi vastaa aivan tavallista
keittolientä Suomessa: mausteena on lähinnä sieniä, katkarapuja, inkivääriä ja gojimarjoja - Kiinassa suosittua terveysruokaa.
Tarjoilija kaataa mausteiden päälle vettä ja sytyttää kaasuliekin
padan alle. Raaka-aineet tuodaan pöytään raakoina. Kun vesi kiehuu padassa,
asiakkaat itse heittävät ainekset pataan ja noukkivat omilla puikoillaan
suoraan suuhunsa sitä mukaa, kun ne kypsyvät. Jokaisella on omassa kulhossaan
valitsemansa dippikastike, johon kypsät suupalat kastetaan. Vasta vähän aikaa sitten minulle selvisi,
että seesamitahnakastiketta kuuluukin maustaa kastikkeilla ja yrteillä, jotka
löytyvät ravintolan sivupöydältä. Yksistään se on aika tylsän makuista.
Kuvat ovat enimmäkseen viime torstailta, jolloin pääsin viikkojen tauon jälkeen mukaan sekä oppitunnille että sen jälkeen syömään opiskelutoverieni kanssa.
Muumitkin ovat löytämässä tiensä Pekingiin |
Ruokailun päätyttyä poimin koululta mukaan poikani, jonka kanssa saatoin kuluttaa aikaa muutaman tunnin suositussa länsimaisessa ostoskeskuksessa Solanassa - harvinaista herkkua
minulle.
Iltamme jatkui koululla vielä hyvin myöhään Kiinakerhon merkeissä. Kiinakerho kokoontuu kerran kuussa torstai-iltaisin ja lauantaisin, kun muutamasta koulun vanhemmasta ja sitäkin useammasta opettajasta muodostuva ryhmä kerääntyy tutustumaan Kiinan kulttuuriin. Viime vuonna mukana oli muutama lukiolainen, sekä yksi peruskoululainen: esikoiseni. Tänä vuonna muita koululaisia ei näy kuin omani, sillä tyttäreni jatkaa ja kuudesluokkalainen poikani halusi liittyä mukaan.
Illalla mieheni soitti. Ayin
oli ollut tarkoitus olla kotonamme kuopuksen seurana kunnes Kolmonen saapuu
koulusta. Mutta Kolmonen oli myöhästynyt bussista, koska bussiayi ei ollut huomannut hänen puuttuvan. Kun mies saapui töistä kotiin kuudelta illalla päästämään ayimme kotiin, ei Kolmosta näkynyt vieläkään
eikä kukaan tiennyt hänen olinpaikastaan. Pojalle ei voinut edes soittaa, koska
hänen prepaid-korttinsa on mennyt
umpeen jo ajat sitten vähäisen soittelun vuoksi. Onneksi neuvokas poika oli
etsinyt toisen bussin ja pääsi sen kyydissä kotiin.
Huomenna on taas kiinantunti. Vesi kielellä odotan jo, mihin mahdamme päätyä lounaalle... Kenties tällä kertaa maistamaan hotpotia korealaisittain?
Harhailua koulun käytävällä myöhään illalla |
Huomenna on taas kiinantunti. Vesi kielellä odotan jo, mihin mahdamme päätyä lounaalle... Kenties tällä kertaa maistamaan hotpotia korealaisittain?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Mukavaa jos jätät kommentin :)