|
Elämää hutongissa |
| |
|
|
Vessanovi minun makuuni |
|
|
|
|
Kung po -kanaa |
|
|
Ananasriisi |
|
Edellisessä kirjoituksessani ihastelin vanhaa kiinalaista arkkitehtuuria ja arvostelin
perinteistä pekingiläistä ruokaa. Viikko sitten testasin molempia: olin kokkikurssilla
aidossa hutongissa opettelemassa aidon kiinalaisen ruoan valmistamista. Toki
voisin pyytää ayia opettamaan (ja aionkin kirjoittaa hänen parhaat reseptinsä
ylös ennen Suomeen paluutani), mutta onhan paljon hauskempaa seikkailla yhdessä
ystävien kanssa ja vaihtaa välillä maisemia pois kotikonnuilta Shunyista.
Täältä ei vanhaa asutusta, hutongeja tiettävästi löydy, sillä vasta kymmenen
vuotta sitten alue oli vielä pelkkää peltoa, jota lehmät laidunsivat. Lisäksi
kokkikurssi antaa enemmän, koska Sophie-opettaja pystyy täydellisellä englannillaan
selittämään kiinalaisen ruoanlaiton perusteita tarkemminkin.
The Hutongin kokkikurssilla ja Sophien oppilaana olen ollut aikaisemminkin,
ja täytyy sanoa että edellisen kerran raikkaat thaisalaatit ovat enemmän minun
makuuni kuin paksussa öljyssä paistettu pekingiläisruoka, jota nyt valmistimme.
Koska olen nyt perehtynyt kiinalaisen kokkiveitsen heiluttamisen saloihin, lähti
kurssilta mukaan myös jykevä veitsi, juuri tuollainen, jota opettaja kuvassa pyörittelee.
Sen tosin lähetin ystävien matkassa taksilla kotiin, koska itse jatkoin matkaani
metrolla kaupungille shoppailemaan ja koululle vanhempainiltaan. Metron
vartijoiden ja läpivalaisun ohi en uskaltanut moinen tappoväline kassissa
kulkea…
Aikaisemmin niin päiväkirjanomainen blogini on viime aikoina hapuillut myös
jossain tyylin ja lifestylen välimaastossa. Miksipä en myös kokeilisi ruokaohjeiden
jakamista? Tässä siis ohje, kuinka valmistaa tofunkuoreen käärittyä possua
pekingiläisittäin. Jīng jiàng ròu sī, gĕi
nĭ!
Jīng jiàng ròu sī
eli suikaloitua possua pekingiläisittäin
500 g possun kylkipaistia tai vastaavaa
1 ruokalusikallinen valkosipulia hienonnettuna
1 ruokalusikallinen inkivääriä hienonnettuna
1 ruokalusikallinen purjoa tai kevätsipulia hienonnettuna
125-150 g soijapaputahnaa (hoisin-kastiketta)
½ teelusikallinen suolaa
1 ruokalusikallinen maissitärkkelystä kuten Maizenaa
n. 1 ruokalusikallinen kiinalaista ruokaviiniä (tai kuivaa sherryä)
hyppysellinen valkopippuria
2 teelusikallista sokeria
1 muna (voi jättää pois)
vettä
1 ruokalusikallinen soijakastiketta
2 teelusikallista valkoista viinietikkaa (esim. riisiviinietikkaa)
kasviöljyä paistamiseen
seesamiöljyä mausteeksi (ei paistamiseen)
Tarjoiluun:
50 g kevätsipulia tai purjoa
150 g tofunkuorta
1 kurkku
1 ruokalusikallinen tuoretta korianteria hienonnettuna
Suomalaisilla aineksilla en ole siis reseptiä kokeillut, mutta uskoisin
Maizenan toimivan samoin kuin täkäläinen maissitärkkelys. The Hutongissa
käytimme ruskeasta riisistä valmistettua luomuriisiviinietikkaa, mutta
mahdollisesti tavallinenkin valkoviinietikka ajaa saman asian. Etnisistä
kaupoista löytyy kyllä kiinalaista riisiviinietikkaa sekä mahdollisesti
ruoanlaittoon tarkoitettua viiniä. Mikäli ei löydy, kuiva sherry ajanee saman
asian.
Tee näin:
1.
Viipaloi liha ensin ohuiksi viipaleiksi, sitten pilko
pieniksi suikaleiksi. Marinoi lihaa hetki ruokalusikallisella ruokaviiniä, mausta
suolalla, pippurilla ja hyppysellisellä sokeria. Sekoita joukkoon kevyesti käsinvatkattu
muna (sen on tarkoitus pehmentää lihaa, mutta sen voi myös jättää pois) sekä
loraus vettä. Lisää vielä joukkoon maissitärkkelys ja sekoita hyvin.
2.
Hienonna veitsellä valkosipuli, inkivääri ja pieni pala
purjoa hakkelukseksi.
3.
Tarjoilua varten pilko purjo ja kurkku pitkiksi, ohuiksi
suikaleiksi sekä korianteri varsineen pätkiksi. Leikkaa ohuet tofunkuorilevyt
pienemmiksi, noin 10 x 10 cm paloiksi. Siirrä
nämä lisukkeet omiin tarjoiluastioihinsa.
4.
Kuumenna 2 ruokalusikallista kasvisöljyä vokkipannussa,
paista possusuikaleet öljyssä kypsiksi ja kaada ne sitten toiseen astiaan.
Kuumenna taas 2 ruokalusikallista öljyä vokkipannussa ja lisää kuumaan öljyyn pieneksi
hienonnetut mausteet: valkosipuli, inkivääri ja purjo. Lisää joukkoon soijapaputahna
(hoisin) ja kuullota, kunnes mausteiden tuoksu nousee pannulta. Lisää joukkoon viinietikka,
soijakastike sekä tilkka viiniä. Kaada possu takaisin vokkiin maustumaan. Mausta,
mikäli tarpeen. Siirrä liha omaan tarjoiluastiaansa ja lorauta vielä päälle mausteeksi
tilkka seesamiöljyä.
5.
Pöydässä jokainen täyttää omat rullansa. Tofunkuoren keskelle
pannaan hieman possua, purjoa, kurkkua ja korianteria. Kääräistään rullaksi ja
haukataan. Syömäpuikoilla, mikäli taidot siihen riittävät, tai sitten vain ronskisti
sormin. Nam!
Toinen ohje ja kuvia valmistusvaiheista löytyy täältä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Mukavaa jos jätät kommentin :)