tiistai 13. syyskuuta 2016

Kokkikurssilla hutongissa


Elämää hutongissa



 
Vessanovi minun makuuni








Kung po -kanaa
Ananasriisi
 



Edellisessä kirjoituksessani ihastelin vanhaa kiinalaista arkkitehtuuria ja arvostelin perinteistä pekingiläistä ruokaa. Viikko sitten testasin molempia: olin kokkikurssilla aidossa hutongissa opettelemassa aidon kiinalaisen ruoan valmistamista. Toki voisin pyytää ayia opettamaan (ja aionkin kirjoittaa hänen parhaat reseptinsä ylös ennen Suomeen paluutani), mutta onhan paljon hauskempaa seikkailla yhdessä ystävien kanssa ja vaihtaa välillä maisemia pois kotikonnuilta Shunyista. Täältä ei vanhaa asutusta, hutongeja tiettävästi löydy, sillä vasta kymmenen vuotta sitten alue oli vielä pelkkää peltoa, jota lehmät laidunsivat. Lisäksi kokkikurssi antaa enemmän, koska Sophie-opettaja pystyy täydellisellä englannillaan selittämään kiinalaisen ruoanlaiton perusteita tarkemminkin.

The Hutongin kokkikurssilla ja Sophien oppilaana olen ollut aikaisemminkin, ja täytyy sanoa että edellisen kerran raikkaat thaisalaatit ovat enemmän minun makuuni kuin paksussa öljyssä paistettu pekingiläisruoka, jota nyt valmistimme.


Koska olen nyt perehtynyt kiinalaisen kokkiveitsen heiluttamisen saloihin, lähti kurssilta mukaan myös jykevä veitsi, juuri tuollainen, jota opettaja kuvassa pyörittelee. Sen tosin lähetin ystävien matkassa taksilla kotiin, koska itse jatkoin matkaani metrolla kaupungille shoppailemaan ja koululle vanhempainiltaan. Metron vartijoiden ja läpivalaisun ohi en uskaltanut moinen tappoväline kassissa kulkea…






 


Aikaisemmin niin päiväkirjanomainen blogini on viime aikoina hapuillut myös jossain tyylin ja lifestylen välimaastossa. Miksipä en myös kokeilisi ruokaohjeiden jakamista? Tässä siis ohje, kuinka valmistaa tofunkuoreen käärittyä possua pekingiläisittäin. Jīng jiàng ròu sī, gĕi nĭ!

Jīng jiàng ròu sī
eli suikaloitua possua pekingiläisittäin

500 g possun kylkipaistia tai vastaavaa
1 ruokalusikallinen valkosipulia hienonnettuna
1 ruokalusikallinen inkivääriä hienonnettuna
1 ruokalusikallinen purjoa tai kevätsipulia hienonnettuna
125-150 g soijapaputahnaa (hoisin-kastiketta)
½ teelusikallinen suolaa
1 ruokalusikallinen maissitärkkelystä kuten Maizenaa
n. 1 ruokalusikallinen kiinalaista ruokaviiniä (tai kuivaa sherryä)
hyppysellinen valkopippuria
2 teelusikallista sokeria
1 muna (voi jättää pois)
vettä
1 ruokalusikallinen soijakastiketta
2 teelusikallista valkoista viinietikkaa (esim. riisiviinietikkaa)
kasviöljyä paistamiseen
seesamiöljyä mausteeksi (ei paistamiseen)


Tarjoiluun:
50 g kevätsipulia tai purjoa
150 g tofunkuorta
1 kurkku
1 ruokalusikallinen tuoretta korianteria hienonnettuna

Suomalaisilla aineksilla en ole siis reseptiä kokeillut, mutta uskoisin Maizenan toimivan samoin kuin täkäläinen maissitärkkelys. The Hutongissa käytimme ruskeasta riisistä valmistettua luomuriisiviinietikkaa, mutta mahdollisesti tavallinenkin valkoviinietikka ajaa saman asian. Etnisistä kaupoista löytyy kyllä kiinalaista riisiviinietikkaa sekä mahdollisesti ruoanlaittoon tarkoitettua viiniä. Mikäli ei löydy, kuiva sherry ajanee saman asian.

Tee näin:
1.      Viipaloi liha ensin ohuiksi viipaleiksi, sitten pilko pieniksi suikaleiksi. Marinoi lihaa hetki ruokalusikallisella ruokaviiniä, mausta suolalla, pippurilla ja hyppysellisellä sokeria. Sekoita joukkoon kevyesti käsinvatkattu muna (sen on tarkoitus pehmentää lihaa, mutta sen voi myös jättää pois) sekä loraus vettä. Lisää vielä joukkoon maissitärkkelys ja sekoita hyvin.
2.      Hienonna veitsellä valkosipuli, inkivääri ja pieni pala purjoa hakkelukseksi.
3.      Tarjoilua varten pilko purjo ja kurkku pitkiksi, ohuiksi suikaleiksi sekä korianteri varsineen pätkiksi. Leikkaa ohuet tofunkuorilevyt pienemmiksi, noin 10 x 10 cm paloiksi.  Siirrä nämä lisukkeet omiin tarjoiluastioihinsa.  
4.      Kuumenna 2 ruokalusikallista kasvisöljyä vokkipannussa, paista possusuikaleet öljyssä kypsiksi ja kaada ne sitten toiseen astiaan. Kuumenna taas 2 ruokalusikallista öljyä vokkipannussa ja lisää kuumaan öljyyn pieneksi hienonnetut mausteet: valkosipuli, inkivääri ja purjo. Lisää joukkoon soijapaputahna (hoisin) ja kuullota, kunnes mausteiden tuoksu nousee pannulta. Lisää joukkoon viinietikka, soijakastike sekä tilkka viiniä. Kaada possu takaisin vokkiin maustumaan. Mausta, mikäli tarpeen. Siirrä liha omaan tarjoiluastiaansa ja lorauta vielä päälle mausteeksi tilkka seesamiöljyä.
5.      Pöydässä jokainen täyttää omat rullansa. Tofunkuoren keskelle pannaan hieman possua, purjoa, kurkkua ja korianteria. Kääräistään rullaksi ja haukataan. Syömäpuikoilla, mikäli taidot siihen riittävät, tai sitten vain ronskisti sormin. Nam!
Toinen ohje ja kuvia valmistusvaiheista löytyy täältä




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa jos jätät kommentin :)