Kuukautta myöhemmin marraskuussa, eräänä saasteista harmaana
lauantaipäivänä, isien aloittaessa viikonlopun viettoa lastensa kanssa
Suomi-koulun päätyttyä, pakkaudun yhdessä muutaman Shunyin suomalaisäidin
kanssa taksiin ja hurautamme Pekingin keskustaan. Lähdemme hyvissä ajoin
matkaan, koska joitakin teitä on suljettu matkan varrella koko päiväksi sillan
vaihtamisen vuoksi. Operaatio on massiivinen, sillä silta on tarkoitus vaihtaa yhden
ainoan päivän aikana. Onneksi pidempään kaupungissa asuneet naiset tuntevat
reitit ja kuski saa ohjeet ajaa toista kautta. Tunnissa pääsemme haluamaamme
paikkaan, Gŭlóunja Zhōnglóun
eli Rumpu- ja Kellotornien luo.
Kuljemme Kellotornin ohi ja jatkamme matkaa hutongiin. Heti kulman takaa,
yleisen vessan kierrettyämme löydämme ravintola Hani Geijun, jonka omistaa edellisen makumatkamme opas Sue. Tämän kokkikoulu,
kuulemma Pekingin paras, sijaitsee ravintolan yläkerrassa. Saavumme hiljaiseen
ravintolaan, sillä päivällisaika ei ole vielä alkanut. Tämän kierroksen
oppaamme Mari, Tripsterin Pekingin oppaan kirjoittaja, saapuu pian jälkeemme.
Hän on etukäteen tilannut meille kokin menuun, joka ylittää odotuksemme sekä
maussaan että määrässään. Tänä iltana syön parasta kiinalaista ruokaa, mitä
olen tähän mennessä saanut Pekingin ravintoloissa. Ruokaa on niin paljon, että
meillä jää puolet syömättä, ja harmittelen, etten voi pyytää loppuja mukaan doggy bagissa. Tai kiinalaisittain pyytäisin tarjoilijaa dăbāo eli
”käärimään”.
Hutongin keskellä
Tämän näköisestä rakennuksesta löytyy Hani Geiju
Perunapalloja sekä chilistä naudanlihaa ja mintunlehtiä
Tofun kuorta ja minttua
Kanapaloja banaaninlehteen käärittynä
Chilistä bambua mintun kera
Taivaallisen hyviä retikanpaloja kastettuna chilisoijakastikkeeseen
Friteerattuja sieniä kastetaan tähtianisjauhoon
Kalaa, joka näyttää kampelalta
Chilisiä punapapuja
Kurkun- tai jasmiininkukkia ja kananmunaa
Yunnanilaista halloumityyppistä juustoa ja kuivattua kinkkua
Aterian jälkeen poikkeamme viereiseen yleiseen vessaan, jonka Mari sanoo
olevan alueen siistein. Onpa siellä jopa erilliset kopitkin, toisin kuin monissa hutongien käymälöissä. Pönttöjä on sen sijaan turha odottaa, ovathan
kyykkyvessat tavallisia vielä muuallakin Pekingissä. Mutta me kaikki naiset
olemme asuneet ja reissanneet pidempään Aasiassa ja olemme sen verran
tottuneita pelkkään reikään lattiassa, niin että toteamme yhteen ääneen kyykkyvessaa
olevan mukavampi käyttää kuin julkista pöntöllistä. Sillä onhan se aikamoista jumppaa
reisille, kun yrittää sinnitellä pöntön yläpuolella! Koska kaikissa hutongien ravintoloissa
ei ole omia vessoja, käytämme hyväksemme melkein jokaista ohikulkemaamme
yleistä. Kaiken varalta! Huomaavaisesti Mari on vieläpä etukäteen muistuttanut
meitä ottamaan omat vessapaperit mukaan.
Kukahan huumorintajuinen on kiinnittänyt nämä ohjeet vessan oveen?
Marin opastaman kierroksen tarkoituksena on tutustua baareihin, jotka
sijaitsevat piilossa hutongien sopukoissa. Ensimmäinen kohteemme on Great LeapBrewing, joka sijaitsee 1800-luvulta peräisin olevassa kirjastohuoneessa. Amerikkalais-kiinalainen
pariskunta perusti viisi vuotta sitten rakennukseen pienen olutravintolan,
jossa myydään heidän oman pienpanimonsa oluita. Nykyään heillä on jo kolme oluttupaa ympäri Pekingiä. Oluen valinta on vaikeaa, koska valikoima
on hankalan laaja, mutta alkuillasta pääsee tilaamaan maisteluannoksia
laudalla. Parrakas omistaja tulee pöytäämme, jotta voisimme tehdä hänelle
kysymyksiä. Mutta me olemme suomalaisittain hiljaa ja tuijotamme oluemme
vaahtoa.
Toisen kohteemme, Maomaochongin, omistaja on hulluna Suomeen ja lupaa kaikille
Suomen passia näyttäville 10 prosentin alennuksen. Kysyn, mikä häntä Suomessa
kiinnostaa, ja hän innostuen siirtyy talvisodan tapahtumiin. Talvisodan hän
taitaa tuntea paremmin kuin me. Ravintola on kaikkea muuta kuin sotaisa, se on herttainen
pieni cocktailbaari ja saamamme drinkit ovat todella ihania. Maistelemme toinen
toisiltamme ja jälkeenpäin toteamme juoneemme illan parhaat (ja makeimmat)
juomat juuri tässä paikassa. Baarin nimi merkitsee hellyttävästi pientä
perhosentoukkaa.
Aika alkaa jo käydä tiukille. Olemme viipyneet pidempään kummassakin
paikassa, kuin alun perin oli tarkoituksemme, sillä aika on rientänyt
höpötellessämme. Pohdimme jo seuraavan paikan jättämistä väliin. Onneksi se kuitenkin
sattuu olemaan matkamme varrella, onneksi löydämme tämän piilopaikan
syrjäkujalta ja onneksi kurkistamme sisään. Viski- ja olutbaari Amilalissa on
viehättävän kotoinen tunnelma, vain takkatuli puuttuu. Lysähdämme baarin
perälle nojatuoleihin rupattelemaan ja siemailemaan viinilasillisiamme. Baarin
kuuluisilta kissoilta saamme olla rauhassa, ne ovat jo löytäneet sylinsä ja
korvan takaa rapsuttavat kädet. Tänne voisimme jäädä koko illaksi, onhan
paikassa jopa oma vessakin, keskellä etupihaa. Siistikin vielä, on jopa paperia
ja saippuaa tarjolla. Tällä kertaa jääminen ei kuitenkaan kannata. Onhan mukanamme
opas näyttämässä meille hutongien parhaita piilobaareja, sellaisia joihin ei
hevin omin avuin löydä, ja sitä meidän on käytettävä hyväksemme. Jatkamme siis matkaa.
Tämän käymälän kohdalta sivukujalle
Seuraavaksi Mari johdattaa meidät Maibariin, suosittuun hämyiseen
cocktailbaariin. Nyt kello on jo sen verran paljon, että pekingiläisetkin ovat
saaneet päivällisensä syötyä ja suunnanneet yöelämään, joten paikka on täynnä.
Onneksemme meille on pidetty oppaamme varaamaa pöytää ja saamme hyvät istumapaikat.
Mielenkiinnolla seuraamme, kuinka nuoret pekingiläiset viettävät iltaa
seurueessaan, jokainen tutkien innokkaasti omaa kännykkäänsä.
Kiinalaisten tapa viettää iltaa yhdessä
Tilaamamme drinkit ovat parisenkymmentä rämpylää kalliimpia kuin edellisessä
cocktailbaarissa, eivätkä vedä niille vertoja. Vastaava
sitruunaruoho-chili-kookosmaitojuomani maistui Suomi-fanin baarissa paljon
paremmalle. Joka kerta, kun vieressämme käy vessan ovi, neniimme kulkeutuu
viemärinhaju. Testaan vessan ja löydän retkemme ensimmäisen istumapöntön. Tulen
siihen tulokseen, että erityisen hankalaa on kyykkiä pöntön ylänpuolella, jos
tila on niin ahdas, että pää osuu seinään. Paitsi reidet, tulee myös pää
kipeäksi.
On jännittävää kulkea yöllä hutongin hiljaisilla kaduilla
Viimeinen käyntikohteemme on 3-vuotissyntymäpäiväänsä viettävä Modernista. Maksamme
kaksikymppiä ja työnnymme sisään yökerhon ihmispaljouteen. Musiikki pauhaa, kun
työntäydymme tanssilattian läpi etsien rauhallisempaa nurkkaa. Asiakaskunta on
hyvin sekalaista, paikallisia ja laowaita
(ulkomaalaisia) sekaisin, väkeä tasaisesti joka maailman kolkasta. Jonkin ajan
päästä bändi palaa tauolta. Vaikka se soittaa ranskalaisia chansoneja ja
itsekin hyräilen mukana Piafia, ja vaikka kuulijakunta on jo reilun
kolmenkympin ikäistä, tunnen itseni ikivanhaksi. Kova musiikki ja väenpaljous
eivät ole minun juttuni. Haluaisin käpertyä takaisin Amilalin rauhalliseen
nurkkaan. Lähdemme etsimään taksia kotiin.
Pääkadulla kuhisee
Koko kotimatkan ajan ilma sakenee. Ohitsemme huojuu valtavia rekkoja, jotka
painaltavat kauheaa vauhtia eteenpäin. Päivisin rekoilta on pääsy kielletty Pekingin
keskustaan, joten kaikki, mitä kahdenkymmentä miljoonaa asukasta tarvitsee, kuljetetaan
kaupunkiin yöllä. Kuskimme, valtavan iso mies pienessä autossaan, istuu kumarassa
polvet suussa ja ajaa varovasti, mutta muu Pekingin liikenne on entisellään.
Viereiseltä kaistalta joku aina putkahtaa suoraan eteemme, ja kuskimme joutuu jarruttamaan
nopeasti. Ajamme punaisessa aallossa, kaikissa risteyksessä pysähdymme
valoihin. Rekat hurahtavat ohitsemme kovaa vauhtia, suoraan päin punaisia. Kuskimme
ryhmittyy vasemmalle ylittääkseen vastaantulevien kaistan, mutta näkyvyys on jo
todella heikko ja vastaantulevien rekkojen ajovalot ilmaantuvat näkyviin savusumun
seasta kuin jättimäisten avaruushirviöiden kiiluvat silmät. Kuin hirviöt pakomatkalla
ne kolistelevat kovaa ohitsemme. Kuski kai hetken harkitsee ajavansa valtavan
rekan edestä, auto jo nytkähtää eteenpäin ja me takapenkillä kiljaisemme. Odotamme
pitkään, kunnes tie on vapaa ja kuski uskaltautuu ajamaan sen yli. Kuski jättää meidät portille. Tervehdimme iloisesti vartijoita, jotka juuri
ja juuri erotamme savusumun keskeltä. Näemme vain pari metriä eteemme, kun
suunnistamme muistimme varassa läpi kotialueemme, niitä tuttuja teitä pitkin,
joita päivisin tallaamme edestakaisin moneen kertaan. Kulmauksessa odotan
näkeväni tutun vartijan seisomassa varjossa. Selkä suorana ja pää ojennuksessa.
Päivisin hän aina hymyillen huutaa minulle jo pitkän matkan päästä
tervehdyksen: ”Nĭ hăo!” ja heilauttaa kättään. Nyt on liian hiljaista ja
tajuan, että hänen paikkansa on tyhjä. Vartija on lähtenyt kotiin.
Kotikaduilla ei enää eteensä erota
Erotessamme juttelemme ilmanlaadusta ja katsomme sen lukemaa kännykästä. Lähtiessämme
keskustasta saastearvo oli alle 300, kotonamme lukema on jo 438
viidestäsadasta. Ystäväni sanoo, ettei se voi pitää paikkansa, hän on asunut
Pekingissä jo vuosia eikä ole vielä koskaan nähnyt näin huonoa ilmaa.
Todellisen lukeman on oltava paljon, paljon enemmän. Seuraavana päivänä aamu valkenee aurinkoisena ja kirkkaana. Mihin saasteet
katosivat yön aikana? Vai näinkö vain unta?
Yöllä...
Seuraavana aamupäivänä
P.S. Kirjoitin tämän ajatellen teitä, jotka kenties joku päivä matkustatte Pekingiin. Hutongeissa riittää monenlaista nähtävää ja koettavaa, tässä on yksi tapa tutustua perinteisiin kortteleihin ja päästä tutustumaan sisäpihoihin ja rakennuksiin sisään :)
Mikäli kiinnostaa, kuinka silta vaihdetaan tehokkaasti 43 tunnissa, tässä se näytetään reilussa minuutissa:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Mukavaa jos jätät kommentin :)