Lapsiperhe itämaan ihmeissä

Lapsiperhe itämaan ihmeissä

lauantai 21. marraskuuta 2015

Makumatkalla hutongeissa, osa 2


Kuukautta myöhemmin marraskuussa, eräänä saasteista harmaana lauantaipäivänä, isien aloittaessa viikonlopun viettoa lastensa kanssa Suomi-koulun päätyttyä, pakkaudun yhdessä muutaman Shunyin suomalaisäidin kanssa taksiin ja hurautamme Pekingin keskustaan. Lähdemme hyvissä ajoin matkaan, koska joitakin teitä on suljettu matkan varrella koko päiväksi sillan vaihtamisen vuoksi. Operaatio on massiivinen, sillä silta on tarkoitus vaihtaa yhden ainoan päivän aikana. Onneksi pidempään kaupungissa asuneet naiset tuntevat reitit ja kuski saa ohjeet ajaa toista kautta. Tunnissa pääsemme haluamaamme paikkaan, Gŭlóun  ja Zhōnglóun eli Rumpu- ja Kellotornien luo.



Kuljemme Kellotornin ohi ja jatkamme matkaa hutongiin. Heti kulman takaa, yleisen vessan kierrettyämme löydämme ravintola Hani Geijun, jonka omistaa edellisen makumatkamme opas Sue. Tämän kokkikoulu, kuulemma Pekingin paras, sijaitsee ravintolan yläkerrassa. Saavumme hiljaiseen ravintolaan, sillä päivällisaika ei ole vielä alkanut. Tämän kierroksen oppaamme Mari, Tripsterin Pekingin oppaan kirjoittaja, saapuu pian jälkeemme. Hän on etukäteen tilannut meille kokin menuun, joka ylittää odotuksemme sekä maussaan että määrässään. Tänä iltana syön parasta kiinalaista ruokaa, mitä olen tähän mennessä saanut Pekingin ravintoloissa. Ruokaa on niin paljon, että meillä jää puolet syömättä, ja harmittelen, etten voi pyytää loppuja mukaan doggy bagissa. Tai kiinalaisittain pyytäisin tarjoilijaa dăbāo eli ”käärimään”.



Hutongin keskellä
 

Tämän näköisestä rakennuksesta löytyy Hani Geiju
 
 

Perunapalloja sekä chilistä naudanlihaa ja mintunlehtiä 
 

Tofun kuorta ja minttua
 

Kanapaloja banaaninlehteen käärittynä
 

Chilistä bambua mintun kera
 
Taivaallisen hyviä retikanpaloja kastettuna chilisoijakastikkeeseen
 
Friteerattuja sieniä kastetaan tähtianisjauhoon
 
Kalaa, joka näyttää kampelalta
 
Chilisiä punapapuja
 
Kurkun- tai jasmiininkukkia ja kananmunaa
 
Yunnanilaista halloumityyppistä juustoa ja kuivattua kinkkua
 
Aterian jälkeen poikkeamme viereiseen yleiseen vessaan, jonka Mari sanoo olevan alueen siistein. Onpa siellä jopa erilliset kopitkin, toisin kuin monissa hutongien käymälöissä. Pönttöjä on sen sijaan turha odottaa, ovathan kyykkyvessat tavallisia vielä muuallakin Pekingissä. Mutta me kaikki naiset olemme asuneet ja reissanneet pidempään Aasiassa ja olemme sen verran tottuneita pelkkään reikään lattiassa, niin että toteamme yhteen ääneen kyykkyvessaa olevan mukavampi käyttää kuin julkista pöntöllistä. Sillä onhan se aikamoista jumppaa reisille, kun yrittää sinnitellä pöntön yläpuolella! Koska kaikissa hutongien ravintoloissa ei ole omia vessoja, käytämme hyväksemme melkein jokaista ohikulkemaamme yleistä. Kaiken varalta! Huomaavaisesti Mari on vieläpä etukäteen muistuttanut meitä ottamaan omat vessapaperit mukaan.  

Kukahan huumorintajuinen on kiinnittänyt nämä ohjeet vessan oveen?



Marin opastaman kierroksen tarkoituksena on tutustua baareihin, jotka sijaitsevat piilossa hutongien sopukoissa. Ensimmäinen kohteemme on Great LeapBrewing, joka sijaitsee 1800-luvulta peräisin olevassa kirjastohuoneessa. Amerikkalais-kiinalainen pariskunta perusti viisi vuotta sitten rakennukseen pienen olutravintolan, jossa myydään heidän oman pienpanimonsa oluita. Nykyään heillä on jo kolme oluttupaa ympäri Pekingiä. Oluen valinta on vaikeaa, koska valikoima on hankalan laaja, mutta alkuillasta pääsee tilaamaan maisteluannoksia laudalla. Parrakas omistaja tulee pöytäämme, jotta voisimme tehdä hänelle kysymyksiä. Mutta me olemme suomalaisittain hiljaa ja tuijotamme oluemme vaahtoa.


 
 
 
 

Toisen kohteemme, Maomaochongin, omistaja on hulluna Suomeen ja lupaa kaikille Suomen passia näyttäville 10 prosentin alennuksen. Kysyn, mikä häntä Suomessa kiinnostaa, ja hän innostuen siirtyy talvisodan tapahtumiin. Talvisodan hän taitaa tuntea paremmin kuin me. Ravintola on kaikkea muuta kuin sotaisa, se on herttainen pieni cocktailbaari ja saamamme drinkit ovat todella ihania. Maistelemme toinen toisiltamme ja jälkeenpäin toteamme juoneemme illan parhaat (ja makeimmat) juomat juuri tässä paikassa. Baarin nimi merkitsee hellyttävästi pientä perhosentoukkaa.




 
 
 

Aika alkaa jo käydä tiukille. Olemme viipyneet pidempään kummassakin paikassa, kuin alun perin oli tarkoituksemme, sillä aika on rientänyt höpötellessämme. Pohdimme jo seuraavan paikan jättämistä väliin. Onneksi se kuitenkin sattuu olemaan matkamme varrella, onneksi löydämme tämän piilopaikan syrjäkujalta ja onneksi kurkistamme sisään. Viski- ja olutbaari Amilalissa on viehättävän kotoinen tunnelma, vain takkatuli puuttuu. Lysähdämme baarin perälle nojatuoleihin rupattelemaan ja siemailemaan viinilasillisiamme. Baarin kuuluisilta kissoilta saamme olla rauhassa, ne ovat jo löytäneet sylinsä ja korvan takaa rapsuttavat kädet. Tänne voisimme jäädä koko illaksi, onhan paikassa jopa oma vessakin, keskellä etupihaa. Siistikin vielä, on jopa paperia ja saippuaa tarjolla. Tällä kertaa jääminen ei kuitenkaan kannata. Onhan mukanamme opas näyttämässä meille hutongien parhaita piilobaareja, sellaisia joihin ei hevin omin avuin löydä, ja sitä meidän on käytettävä hyväksemme. Jatkamme siis matkaa.


Tämän käymälän kohdalta sivukujalle
 


 


Seuraavaksi Mari johdattaa meidät Maibariin, suosittuun hämyiseen cocktailbaariin. Nyt kello on jo sen verran paljon, että pekingiläisetkin ovat saaneet päivällisensä syötyä ja suunnanneet yöelämään, joten paikka on täynnä. Onneksemme meille on pidetty oppaamme varaamaa pöytää ja saamme hyvät istumapaikat. Mielenkiinnolla seuraamme, kuinka nuoret pekingiläiset viettävät iltaa seurueessaan, jokainen tutkien innokkaasti omaa kännykkäänsä.

 

Kiinalaisten tapa viettää iltaa yhdessä

 


Tilaamamme drinkit ovat parisenkymmentä rämpylää kalliimpia kuin edellisessä cocktailbaarissa, eivätkä vedä niille vertoja. Vastaava sitruunaruoho-chili-kookosmaitojuomani maistui Suomi-fanin baarissa paljon paremmalle. Joka kerta, kun vieressämme käy vessan ovi, neniimme kulkeutuu viemärinhaju. Testaan vessan ja löydän retkemme ensimmäisen istumapöntön. Tulen siihen tulokseen, että erityisen hankalaa on kyykkiä pöntön ylänpuolella, jos tila on niin ahdas, että pää osuu seinään. Paitsi reidet, tulee myös pää kipeäksi.




On jännittävää kulkea yöllä hutongin hiljaisilla kaduilla
 


Viimeinen käyntikohteemme on 3-vuotissyntymäpäiväänsä viettävä Modernista. Maksamme kaksikymppiä ja työnnymme sisään yökerhon ihmispaljouteen. Musiikki pauhaa, kun työntäydymme tanssilattian läpi etsien rauhallisempaa nurkkaa. Asiakaskunta on hyvin sekalaista, paikallisia ja laowaita (ulkomaalaisia) sekaisin, väkeä tasaisesti joka maailman kolkasta. Jonkin ajan päästä bändi palaa tauolta. Vaikka se soittaa ranskalaisia chansoneja ja itsekin hyräilen mukana Piafia, ja vaikka kuulijakunta on jo reilun kolmenkympin ikäistä, tunnen itseni ikivanhaksi. Kova musiikki ja väenpaljous eivät ole minun juttuni. Haluaisin käpertyä takaisin Amilalin rauhalliseen nurkkaan. Lähdemme etsimään taksia kotiin. 

Pääkadulla kuhisee

 
Koko kotimatkan ajan ilma sakenee. Ohitsemme huojuu valtavia rekkoja, jotka painaltavat kauheaa vauhtia eteenpäin. Päivisin rekoilta on pääsy kielletty Pekingin keskustaan, joten kaikki, mitä kahdenkymmentä miljoonaa asukasta tarvitsee, kuljetetaan kaupunkiin yöllä. Kuskimme, valtavan iso mies pienessä autossaan, istuu kumarassa polvet suussa ja ajaa varovasti, mutta muu Pekingin liikenne on entisellään. Viereiseltä kaistalta joku aina putkahtaa suoraan eteemme, ja kuskimme joutuu jarruttamaan nopeasti. Ajamme punaisessa aallossa, kaikissa risteyksessä pysähdymme valoihin. Rekat hurahtavat ohitsemme kovaa vauhtia, suoraan päin punaisia. Kuskimme ryhmittyy vasemmalle ylittääkseen vastaantulevien kaistan, mutta näkyvyys on jo todella heikko ja vastaantulevien rekkojen ajovalot ilmaantuvat näkyviin savusumun seasta kuin jättimäisten avaruushirviöiden kiiluvat silmät. Kuin hirviöt pakomatkalla ne kolistelevat kovaa ohitsemme. Kuski kai hetken harkitsee ajavansa valtavan rekan edestä, auto jo nytkähtää eteenpäin ja me takapenkillä kiljaisemme. Odotamme pitkään, kunnes tie on vapaa ja kuski uskaltautuu ajamaan sen yli.  

Kuski jättää meidät portille. Tervehdimme iloisesti vartijoita, jotka juuri ja juuri erotamme savusumun keskeltä. Näemme vain pari metriä eteemme, kun suunnistamme muistimme varassa läpi kotialueemme, niitä tuttuja teitä pitkin, joita päivisin tallaamme edestakaisin moneen kertaan. Kulmauksessa odotan näkeväni tutun vartijan seisomassa varjossa. Selkä suorana ja pää ojennuksessa. Päivisin hän aina hymyillen huutaa minulle jo pitkän matkan päästä tervehdyksen: ”Nĭ hăo!” ja heilauttaa kättään. Nyt on liian hiljaista ja tajuan, että hänen paikkansa on tyhjä. Vartija on lähtenyt kotiin.



Kotikaduilla ei enää eteensä erota

Erotessamme juttelemme ilmanlaadusta ja katsomme sen lukemaa kännykästä. Lähtiessämme keskustasta saastearvo oli alle 300, kotonamme lukema on jo 438 viidestäsadasta. Ystäväni sanoo, ettei se voi pitää paikkansa, hän on asunut Pekingissä jo vuosia eikä ole vielä koskaan nähnyt näin huonoa ilmaa. Todellisen lukeman on oltava paljon, paljon enemmän.
Seuraavana päivänä aamu valkenee aurinkoisena ja kirkkaana. Mihin saasteet katosivat yön aikana? Vai näinkö vain unta?



Yöllä...
 
Seuraavana aamupäivänä
 
 
 

P.S. Kirjoitin tämän ajatellen teitä, jotka kenties joku päivä matkustatte Pekingiin. Hutongeissa riittää monenlaista nähtävää ja koettavaa, tässä on yksi tapa tutustua perinteisiin kortteleihin ja päästä tutustumaan sisäpihoihin ja rakennuksiin sisään :)

 
Mikäli kiinnostaa, kuinka silta vaihdetaan tehokkaasti 43 tunnissa, tässä se näytetään reilussa minuutissa:
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa jos jätät kommentin :)