Vastaus on ajankohta.
Jo useamman viikon ajan Äiti on turhaan taistellut viettelystä
vastaan. Leipomoiden ja kahviloiden tiskit ovat tyrkyllään houkuttelevia
ruskeita, punssiin kastettuja torttuja. Vadelmainen
hillosilmä niiden päällä katsoo Äitiin kutsuvasti: ”Maista!” Ja Äiti maistaa. Hän,
joka yleensä ohittaa pullat ja kakut ja korkeintaan kokee itsehillinnänvaikeuksia
mehukkaita täytteitä pursuavien foccaccioiden ja sämpylöiden kohdalla.
Kuinkahan moneen runebergintorttuun hän onkaan jo langennut odotellessaan
tätä virallista päivää, jolloin niillä saa herkutella ihan luvan kanssa.
Todella moneen. Joinakin päivinä niitä on mennyt jopa kaksi. Välillä hän on kantanut
niitä laatikossa perheelleen, niin että osa perheenjäsenistä on jo ehtinyt
kyllästyä makuun ja pyytänyt laskiaispullaa tilalle. Soimaavaa omaatuntoaan hän
on hiljentänyt puolustelemalla, että tulee jopa halvemmaksi nautiskella yksi
torttu kuin hakea kahvilasta latte
matkaan. Se Äidin toinen pahe.
Ehkä syynä tämänvuotiseen erityiseen himoon on Äidin sisäinen
tarve syödä niitä varastoon. Koska ensi vuonna niitä ei löydykään lähileipomosta.
Kuinka ihmeessä hän selviäisi kaksi vuotta saamatta maistaa torttua? Vaikka
silti, yrittää hän muistuttaa itseään, voihan sen toki korvata toisella
herkulla. Sillä, jota Äiti on jo vuosia ehtinyt kaivata. Sillä, jota ei voi
hakea kotikaupungin leipomosta eikä karkkikaupasta. Herkulla, jonka syöminen
liittyy usein samaan ajankohtaan kuin tortunkin...
Ja nyt tulemme siihen, kuinka runeberg oikein liittyy
lohikäärmeen partaan. Dragon beard candy on kiinalainen sokerista venytetty
makeinen, jonka sisällä on maapähkinärouhetta. Singaporessa tätä herkkua sai vain
kiinalaisen uudenvuoden aikaan, koska kosteassa ilmastossa herkun kuiva olomuoto
ei säily pitkään. Se pitää nauttia pian valmistuksen jälkeen.
Kiinalainen uusivuosi ajoittuu usein tammi-helmikuun
vaihteeseen, eli samaan ajankohtaan, jolloin Suomessa nautiskellaan
runebergintortuista ja laskiaispullista. Tänä vuonna sitä vietetään aika
myöhään, vasta kahden viikon päästä. Mutta ensi vuonna se sattuukin aivan tähän
Runebergin päivän tienoille, 8.2., ja silloin Äiti ja Isäkin viettävät sitä,
kaukana kotimaisemistaan ja suomalaisista herkuista, uudessa kotipaikassaan
Pekingissä herkuttelemalla aivan muilla herkuilla.
Mutta, kukapa ties, jos vaikka Äiti oppisi tekemään runebergintorttuja
ihan itse! Jos himo yltyy liian suureksi…
Hauskaa että ryhdyit bloggaamaan suuresta elämänmuutoksestanne! Jännää seurailla jo pelkästään alkuvalmisteluita, saati sitten aikanaan eksoottista arkeanne.
VastaaPoistaKiitos! Mukavaa, että joku jaksaa lukea raapusteluitani =D Tämä on niin uusi maailma minulle!
Poista