Kuutena aamuna Äiti ja Isä katselevat aamun sarastusta
aamiaishuoneen ikkunasta. Kuinka hotellin viereisellä umpikujalla juoksija
harjoittelee pikaspurtteja kaverin ottaessa aikaa. Kuinka vanhempi mies ulkoiluttaa
kiinanpalatsikoiriaan, jotka iloisina juoksevat hännät heiluen tutkimassa reviiriään
ja moikkaamassa kavereitaan. Pienten koirien hahmoja ilmestyy pusikoista
vastaamaan tervehdyksiin. Mies itse odottelee puolimatkassa, tekee samalla
aamujumppaansa. Ihmisiä saapuu harvakseltaan töihin. Nähtävästi he ovat
hotellin väkeä, sillä he kulkevat takaovesta. Etuovelle päästäkseen pitäisikin
kiertää koko valtava kortteli.
Mitä tylsempi on hotelli, sitä kompensoi runsaampi aamupala.
Sitä mieltä on Äiti, joka mieluummin yöpyisi tunnelmallisessa hotellissa. Mutta
kansainvälisen ketjun liikemieshotellissa ei aamupalasta voi valittaa yksikään.
Täällä britti saisi pekoninsa ja munakkaansa, amerikkalainen pannukakkunsa
siirapilla. Suomalainen graavilohta (ehkä puuron puuttuminen häntä vähän haittaisi).
Italialaiselle olisi mozzarellasalaattia ja salamia. Lapsille monen sortin muroja.
Leipäpöytä vastapaistettuine leipineen tässä maailmankolkassa jättää suorastaan
sanattomaksi.
Mutta mitä kiinalaiset syövät aamupalaksi? Vaikkapa löysän
riisipuuron tapaista lihaliemellä tai mausteilla jatkettua congeeta. Erilaisia
taikinanyyttejä, joiden sisään on yleensä leivottu jotain: Dim sumeja,
höyrytettyjä taikinapullia, joissa on täytteenä esimerkiksi lihaa tai kalaa. Paistettuja
dumplingeja. Won toneja, joissa on täytteen päällä ohueksi kaulittu
taikinakerros. Nuudelikeittoa.
Joka aamu Äiti maistaa kaikkia kiinalaisen aamupalan
herkkuja. Ei haittaa vaikka lounas jää väliin.
Wontonkeittoa: keitettyjä taikinanyyttejä ja kalen lehti
lihaliemessä. Laihan liemen saa jokainen maustaa mieleisekseen.
Erilaisia paistettuja dumplingeja, seesaminsiemenpullia ja kurpitsapullia.
Merileväsalaattia, jossa on lihaliemessä liotettua rakkolevää.
Toisinaan lihaliemi on keitetty liian
laihaksi, jolloin rakkolevä maistuu lähinnä sitkeälle limaklöntille. Mutta niinä päivinä, jolloin levässä on maukas lihaliemen maku, on tämä herkullisin ja raikkain salaatti, mitä äiti on aikoihin saanut maistaa. Juuri sellainen, jota maistaa kerran ja jonka makua kaipaa tämän jälkeen aina. Kuten sushin ja korianterin.
Buffet-tiski on pitkä. Tässä on näkyvissä ainoastaan puolet siitä. Keitto valmistetaan asiakkaan valitsemista nuudeleista.
Tuli nälkä!
VastaaPoistaNälkä tulee aina, kun ruokaa ajattelee
Poista