Blogin
pitämiselle ei ole viime kuukausien aikana jäänyt aikaa, sillä sen verran
kiireiseen imuun jouduin työelämässä. Onneksi mieheni on pitänyt huolta
perheestä, lapset toisistaan ja syyslomakin tuli sopivaan aikaan katkaisemaan
raadannan.
Lomaa vietämme
kotosalla. Tai paremmin sanoen loman käytämme hyödyksemme kotona, sillä
yritämme viimein saada kodin asuttavaan kuntoon (muuton ja useammassa erässä
saapuneiden muuttolaatikoiden jäljiltä). Lauantaina vietämme taas
synttärijuhlia suvun kesken. Vasta loppukesästä vietimme mieheni merkkipäiviä
vähän isomman kaavan mukaan, siis sukulaisten ja ystävien kesken. Tällä kertaa
vietämme lapsen synttärijuhlia vähän pienemmällä mittakaavalla. Tosin tällä
kertaa kotiin ja itsevalmistettuun on panostettava enemmän, kyse on nimittäin
ensimmäisestä kerrasta kun paluumuuttomme jälkeen avaamme ovemme muille kuin
naapurinlapsille.
Ennen kuin
muutimme pois Pekingistä, opettelin ayin kanssa tekemään ruokaa. Hän siis
näytti minulle, kuinka valmistaa mieleisimmät ruokamme. Parin päivän ajan olen
kokeillut paria niistä ja tässä ensimmäisten ohjeet. Aivan täysin samanlaista
ruoista ei tullut kuin ayin tekemänä, sillä unohdin tietysti kiireessä heittää
osan mausteista sekaan. Mutta enköhän kehity vielä, nimittäin
kiireenhallinnassa.
Ganguo caihua tarkoittaa itse asiassa
tulikuumassa metalliastiassa valmistettua kukkakaalia. Sen kuuluu olla
kuivakkaa, eli kastiketta siinä ei ole. Ruoka on perheeni mielestä aivan liian
tulinen, mutta minä rakastan sitä juuri sellaisena kuin se on. Kuivaa ja
tulista. Paigu dun on puolestaan
possun kylkiluista ja kasviksista tehty pataruoka, hieman mausteinen sekin.
Itse lopetin
Kiinassa lisäkeriisin syömisen, mutta näissä possunkyljyksissä on sen verran
herkullista kastiketta, jonka suosittelen imeyttämään valkoiseen riisiin. Tai
lisäämään pataan tulevien perunoiden määrää.
Dacong-sipuli muistuttaa purjoa tai
kevätsipulia, mutta on maultaan paljon miedompi. Se on hyvin yleinen Kiinassa,
mutta Suomesta en ole löytänyt sitä. Ayin
mielestä sitä ei voi korvata karvaamman makuisella kevätsipulilla, johon minä
kuitenkin tyydyin paremman puutteessa.
Varaa kaikki
ainekset valmiiksi ja pilko ne odottamaan. Älä tee niin kuin minä, siten että
yritän työskennellä ahtaassa ja sekaisessa keittiössä. Siivoa työtasot
tyhjiksi, jotta pystyt liikkumaan ja toimimaan nopeasti. Mieluiten tulosta
ohjeet valmiiksi paperille, jotta sinun on helppo vilkaista niitä nopeasti.
Minulla ainakaan ei toimi skrollaaminen, kun yritän samanaikaisesti paahtaa
ruokaa tulikuumalla pannulla.
Käristettyä tulista kukkakaalia eli ganguo caihua
500 g kukkakaalia pilkottuna pieniksi paloiksi
15 sichuaninpippuria
5 kuivattua pientä punaista chiliä, pätkittynä pieniksi
paloiksi
1 valkosipulin kynsi puolitettuna
3 ohutta siivua tuoretta inkivääriä
1 laakerinlehti
6 cm pätkä kevätsipulia (tai kiinalaista sipulia nimeltä dacong) katkottuna kolmeksi pätkäksi
1 rkl tulista soijapaputahnaa eli ladou banjiang (esim. Lee Kum Kee -merkkinen Chili Bean Sauce)
0,5 tl suolaa
n. 5 rkl öljyä
n. 5 rkl öljyä
muutama rkl vettä
1 tl vaaleaa soijakastiketta
1 tl sokeria
1 tl seesamiöljyä
Esivalmistele:
Paloittele kukkakaali pieniksi paloiksi ja pilko mausteen
ohjeen mukaisesti. Mikäli tulisessa soijapaputahnassa on ”sattumia”, pilko nämä
kasvikset pienenpieneksi hakkelukseksi. Tämä kai riippuu tahnasta, Kiinassa
samannimisessä tahnassa oli isoja paloja kasviksia, Suomesta ostamani kastike
oli jo valmiiksi tahnamaista.
Tee näin:
Kuumenna öljy wokkipannulla, lisää soijapaputahna ja
sekoittele, kunnes tahna muuttuu punaiseksi. Lisää sichuanpippurit kokonaisina,
sipulipalat sekä inkivääriviipaleet. Anna mausteiden maustua pieni hetki (pannu
on valmis, kun pannulta nousee herkullinen mausteiden tuoksu) ja lisää sitten
kukkakaalinnuput. Nyt tarkkana: Sekoittele
kukkakaalia hetken ajan todella reippaasti käännellen (mieluiten kahdella
lastalla). Ripottele sitten joukkoon suola. Kääntele kukkakaaleja hetki ja ripottele
sitten muutama ruokalusikallinen vettä päälle.
Kypsennä kukkakaaleja kuumalla wokilla käännellen noin 5 minuutin ajan. Jos kukkakaali kuivuu liikaa, lisää hieman vettä, mutta varovasti. Kukkakaalien kuuluu siis paahtua kuumalla pannulla, eikä höyrystyä tai keittyä.
Lopuksi lisää soijakastike ja sokeri ja sekoittele vielä hetki. Ruoka on valmis, kun kukkakaalit jäävät hieman rapsakoiksi. Kypsennysaika kokonaisuudessaan on noin 8 min. Kaada tarjoiluastiaan ja valuta hieman seesamiöljyä päälle mausteeksi.
Kypsennä kukkakaaleja kuumalla wokilla käännellen noin 5 minuutin ajan. Jos kukkakaali kuivuu liikaa, lisää hieman vettä, mutta varovasti. Kukkakaalien kuuluu siis paahtua kuumalla pannulla, eikä höyrystyä tai keittyä.
Lopuksi lisää soijakastike ja sokeri ja sekoittele vielä hetki. Ruoka on valmis, kun kukkakaalit jäävät hieman rapsakoiksi. Kypsennysaika kokonaisuudessaan on noin 8 min. Kaada tarjoiluastiaan ja valuta hieman seesamiöljyä päälle mausteeksi.
Possun ribsit eli paigu
dun doujiao
500 g possun ribsejä eli kylkiluita
vettä keittämiseen
350 g vihreitä papuja
1 iso peruna
2 tähtianista
3 pientä kuivattua chiliä paloiteltuna kahtia
3 isoa siivua inkivääriä
10 cm pala kevätsipulia (tai vihreää kiinalaista dacong-sipulia) pätkittynä kolmeen osaan
2 valkosipulinkynttä
4 rkl ruokaöljyä
2 rkl tummaa soijakastiketta
2 rkl vaaleaa soijakastiketta (esim. Lee Kum Kee –merkkistä
Kum Chun soy sauce)
n. 800 ml kuumaa vettä (tai ribsien keittovettä)
1,5 tl suolaa
1 tl kanaliemijauhetta
1 tl sokeria
1 laakerinlehti
Esivalmistele:
Paloittele possun ribsit n. 4 cm paloiksi ja pane veteen
kattilaan. Kiehauta vesi. Kun vaahto nousee pintaan, kaada vesi pois (säästä n. 800 ml) ja
huuhtele vaahto pois ribseistä. Suomalaiset ribsit näyttävät hämmästyksekseni
vaahtoavan paljon vähemmän kuin kiinalaiset.
Pilko kiinalainen sipuli n. 3 cm paloiksi, murskaa valkosipulin
kynnet veitsen lavalla ja leikkaa ne puoliksi. Puolita myös chilit katkaisemalla
ne sormin.
Tee näin:
Kuumenna öljy wokkipannulla ja lisää mausteet: tähtianikset
kokonaisina, chilit, inkiväärit ja sipulit paloiteltuina yllä olevan ohjeen
mukaisesti.
Kun tuoksu nousee kuumalta pannulta, lisää ribsit.
Sekoittele niitä pari minuuttia ja lisää sitten soijakastikkeet ja vettä.
Leveäpohjaiseen wokkipannuun lisää vettä kunnes ribsit ovat peitossa ja sentti
vielä päälle (kapeapohjaiseen wokkiin ei niin paljon).
Lisää perään loput mausteet eli suola, sokeri,
kanaliemijauhe ja laakerinlehti. Kiehauta ja vähennä lämpöä. Hauduta n. 40
minuuttia.
Sillä välin siivoa pavut nyppimällä päät pois ja pätki ne
noin 4 cm paloiksi. Kuori peruna ja pilko noin 10-12 palaan. Lisää kasvikset
lihan joukkoon ja anna ruoan hautua vielä noin 15 minuuttia eli kunnes
kasvikset ovat kypsiä.
Kastiketta tuli jostain syystä liikaa ja se oli liian
mautonta. Ensi kerralla vähennän veden määrää, en unohda kanajauhetta sekä ehkä
lisään myös perunoiden määrää…
Jee, loistavat ohjeet, kiitos! Kiinalaiset paistetut kukkakaalit kuuluu omiin ehdottomiin suosikkeihin, tosin ilman tulisuutta mutta tuota ohjetta pystyy kyllä varmasti muokkaamaan miedommaksi. Possutkin näytti makoisilta! Pitääpä testailla.
VastaaPoistaOle hyvä, toivottavasti ohjeista on iloa ja niitä on helppo toteuttaa! Lupaan julkaista lisääkin, kunhan kerkiän :)
VastaaPoista