Lapsiperhe itämaan ihmeissä

Lapsiperhe itämaan ihmeissä

tiistai 29. joulukuuta 2015

AQI Rauma vs Peking

Tänään uutisten mukaan ilmanlaatu Raumalla "ylitti raja-arvon". Mitä se sitten mahtaa tarkoittaakaan. Erään nettisivuston mukaan Rauman AQI oli 63. En tiedä onko kyseessä sama laskuri kuin Pekingissä, mutta täällä painitaan taas AQI 500:aa, kolmatta tai neljättä kertaa kuukauden sisään, olen jo pudonnut laskuista. Viimeksi viikko sitten tätä kesti useamman päivän.  Puhelimeni sovellus näyttää 600 asti, tosin yli viidensadan on beyond index. Laskureita ja laskentatapoja on tosin useita, joten olen jo aivan pihalla siitä, mitä niistä milloinkin seuraan. Vaikka isoja lukemia ne näyttävät kaikki. Jopa sisätiloissakin, useista ilmanpuhdistimista huolimatta, meillä on moninkertaiset AQI-arvot Raumaan verrattuna.


Rauman AQI
 
Pekingissä jo laskemaan päin,
tuntia aikaisemmin oli yli 500
 
AQI sisällä alakerrassa
 
Mitään lämmityslaitteita ei voi pitää päällä, koska ne puhaltaisivat ulkoa huonoa ilmaa sisään. Mutta kyllähän täällä tarkenee, sillä uunissa kun lämmittää ruokaa joka päivä ja polttaa kynttilöitä, niin kyllä niillä yksi talokin lämpiää. Onneksi ulkona ei ole paljon pakkasasteita. Aika nopeasti sitä tottuu elämään 17 asteen huonelämpötilassa. Sanomattakin lienee selvää, ettei takassa voi polttaa tulta, koska silloinhan saasteet tulisivat hormin kautta.
Pesin tänään ämpärin, jossa olimme parin päivän ajan säilyttäneet jouluruokia pihallamme. Ämpärin kansi oli aivan mustan tuhkan peitossa, pesuvesikin muuttui aivan mustaksi. Kertonee siitä, miltä meidän keuhkomme alkavat vähitellen näyttää...
 
Huomenna ilman ennustetaan taas paranevan, joten lämmityksen voi taas kytkeä päälle - ainakin päiväksi pariksi. Kyllähän se sitten taas huononee.
 
 
**
Lisätty 30.12:
Seuraavana aamuna herättyäni löysin kuopuksen istumasta maasta ilmanpuhdistajan vierestä. "Tässä on kiva olla!" Koska putsari puhaltaa mukavan lämmintä ilmaa... 
 


 
AQI laski aamun aikana alle sadan. Kytkin taloon lämmityksen päälle ja lähdimme ulkoilemaan. Onhan alle sadan mitä parhain ulkoiluilma. Kouluissa ulkoillaan ja harrastetaan ulkoliikuntaa aina 200-250 asti. Vasta sen ylittyessä on aika siirtyä sisälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa jos jätät kommentin :)