Lapsiperhe itämaan ihmeissä

Lapsiperhe itämaan ihmeissä

tiistai 8. joulukuuta 2015

PUNAINEN VAROITUS!!!

Viime viikolla kahlasimme ennätyksellisen sakeassa saastesumussa, sitten tuuli yllättäen vei yhden yön aikana kaikki saasteet muualle, jonnekin kauas pois (Suomeen kukaties). Mutta ilo oli lyhyt, sillä nyt sakenee taas...

Viime viikolla hallitus ei suostunut antamaan kuin toiseksi korkeimman eli oranssin varoituksen, siitä huolimatta että lukemat lienevät olleet korkeammat kuin koskaan aikaisemmin. Saatuaan tästä pyyhkeitä päätti hallitus eilen ryhtyä tositoimiin ja antoi PUNAISEN VAROITUKSEN, kaikkein korkeimman.

Tämä merkitsee jo koulujen sulkemista sekä autoilun rajoittamista. Tänään parillisena päivänä saavat siis ajaa auton rekisterilaatan viimeisen numeron mukaisesti parilliset. Huomenna puolestaan parittomat. Ainakin liikenne varmasti sujuu mutkattomammin muutaman päivän ajan, vaikka jollakin tavallahan sinne työpaikallekin on päästävä. Tänään Isä lähti kollegansa kanssa normaalisti autolla, huomiseksi hän tilannee herra Wangilta kuskin ja auton.

Punaiseen varoitukseen liittyy koulujen sulkeminen. Eilisiltana koululaisten vanhemmat kävivät WeChatissä ahkeraa keskustelua siitä, mitkä koulut olivat illalla tiedottaneet sulkemisesta ja mitkä päättäneet pitää toiminnan käynnissä normaalisti. Jo eilen illalla tuli perheemme nuoremmille lapsille tieto, että heidän koulunsa on tänään päivän kiinni. Illalla kävin ahkeraa keskustelua isompien koululaistemme lähistöllä asuvien kaverien vanhempien kanssa siitä, panemmeko lapset aamulla bussiin vai emme. Vaikka sisäilma koulussa onkin paljon parempi kuin meillä kotona, joutuvat he päivittäin matkustamaan koulubussissa, jossa ei ole minkäänlaisia puhdistuslaitteita.   

Mutta koulu ei pidä poissaoloista. Se tuli jo selväksi, kun syksyllä anoimme kolmea päivää vapaaksi lomamatkan vuoksi ja ne myönnettiin ”erikoistapauksena” (mokamme vuoksi sillä olimme katsoneet lomapäivät väärin kalenterista ja tilanneet liput väärille päiville). Sen huomasimme myös pari viikkoa sitten, jolloin esikoinen joutui sairauden takia olemaan poissa fysiikankokeesta ja joutui korvaamaan kokeen kirjoittamalla nelisivuisen tutkielman eräästä annetusta aiheesta. Vastaavan ”rangaistuksen” sai myös tämän luokkakaveri, joka oli poissa samasta kokeesta hautajaisten vuoksi ja joutui pitämään 15 min esitelmän. Näin ollen punnitsimme tarkkaan hyötyjä ja haittoja: kumpi on pahempi, lastemme terveyden kärsiminen vaiko heidän saamansa seuraamukset ”luvattomista” poissaoloista.

Tänä aamuna ennätin jo herättää lapset kouluun ja jatkaa chattailua äitien kanssa, kun viimein vähän jälkeen kello kuuden tuli rehtorilta viesti: koulu suljetaan kolmen päivän ajaksi! Eli seuraavan kerran isommat lapset palaavat kouluunsa vasta perjantaina. Siihen asti opiskellaan kotona.

Tämä punainen varoitus on Pekingissä historian ensimmäinen, ja se on saanut meidät kaikki täällä täysin hämmennyksiin, jopa pelkäämäänkin. Ilmansaastearvot ovat nimittäin korkeat mutta silti kohtuulliset, kaukana niistä, joita viime viikolla koimme. Yhtä korkeita arvoja olemme nähneet jo useampaan kertaan tämän Pekingissä viettämämme puolen vuoden aikana. Niinpä ihmiset ovatkin nyt ihmeissään, mistä oikein on kyse. Onko jotain mitä emme tiedä? Nähtävästi syynä kuitenkin on hallituksen viime viikon jälkeen saamat pyyhkeet aktivisteilta. Sosiaalisessa mediassa ja ilmeisesti uutisissakin on kysytty, miksei hallitus silloin tehnyt mitään ja miksei nostanut varoitustasoa. Täällä siis jo uumoillaan, että nyt on kyseessä kasvojenkohotustemppu.

Oli miten oli, lapset opiskelevat kotikoulussa ja äidit haikailevat jo koulujen avaamista…


Lisää aiheesta: http://www.bbc.com/news/world-asia-china-35026363Pahojen saasteiden jälkeen viime viikolla oli
parin päivän ajan täydellinen sininen taivas
 


 
Jälkikirjoitus 9.12.:
Huomenna alkaa taas paluu arkeen, kouluista tuli nimittäin tänään viestiä, että hallitus on etuajassa perunut varoituksen huomisesta alkaen klo 12. AQI ei missään vaiheessa noussut edes 400:aan asti. Koulubussit starttaavat jo aamusta. 

2 kommenttia:

  1. Huh huh! Miten maa voi tuhota oman ilmansa näin pahasti? Ihan sairasta!!!!!

    VastaaPoista
  2. Niinpä, ei voi kuin ihmetellä. Missähän vaiheessa valtaapitävät heräävät huolestumaan? Ja mahtaako suurin osa kansasta tajuta ja piitata?

    VastaaPoista

Mukavaa jos jätät kommentin :)