Lapsiperhe itämaan ihmeissä

Lapsiperhe itämaan ihmeissä

maanantai 9. heinäkuuta 2018

Kiinalaista varieteeta
Maanantaina koitti esitys, johon olimme jo lauantaina hankkineet liput: kiinalainen stand up -varietee. Tänne olisin päässyt jo vuosi sitten kiinanryhmäni mukana, mutta taisin silloin juuri olla matkoilla. Ystäväni oli kuitenkin nähnyt esityksen tuolloin ja suositteli sitä ehdottomasti. Halusi jopa itse nähdä sen uudestaan.

Lao She Teahouse on perustettu vuonna 1988 keskeiselle paikalle Tiananmenin viereen. Lähin metroasema on Qianmen. Puolitoistatuntisessa esityksessä tarjotaan yhtä lailla teetä, pieniä suupaloja sekä monenmoista kiinalaista varieteeta: akrobatiaa, kiinalaista oopperaa, stand up -komiikkaa kiinaksi, varjoteatteria ja marionettinukkien tanssia.

Jännittävin oli "kasvojenvaihtaja", joka esityksensä lopuksi kulki yleisön joukossa kättelemässä ja yhtäkkiä vaihtoi naamiotaan. Kolmanneksi "uhrikseen" hän valitsi minut, tuli kohti ja ojensi kätensä. Tartuin siihen ja nousin ylös kättelemään, hän käski minut istumaan ja sitten yhtäkkiä dramaattisella liikkeellä vaihtoi naamion kasvoillaan. Se oli yht'aikaa niin jännittävää, pelottavaa ja hypnotisoivaa, etten tajunnut edes videoida, kun hän siirtyi seuraavan uhrin kohdalle!

Esitys on hyvä tapa saada jonkinnäköinen kuva kiinalaisesta teatterista. Lao She Teahousessa on nähty monenlaisia kuuluisia vieraita, Amerikan presidenteistä kuuluisiin filmitähtiin asti. Kiinalaiseen tapaan heidät on kuvattu ja pantu käytäville esille - jopa patsaana.


Alla olevista videopätkistä saat idean, mistä on kyse. Esitys on todella viihdyttävä ja vaikuttava, vaikkei kiinaa osaisikaan. Se juonnettiin myös englanniksi, ehkä meidän vuoksemme, sillä olimme ainoat ulkomaalaiset paikalla. 

Meidän hurmosfiiliksiämme lisäsi se, että ymmärsimme mandariininkielisestä stand up -komiikasta sen verran, että pystyimme edes jollain tavalla seuraamaan juonta, eivätkä vitsit siten menneet täysin ohitsemme. Ja se on paljon se, kun kyse on kiinan kielestä, jota puhun paremmin kuin ymmärrän! Olisin liittänyt myös tähän kuvaamani minuutin pätkän kokonaisuudessaan noin 10 minuutin esityksestä, mutta se oli iso liitettäväksi.  

Naposteltavat liittyivät tällä kertaa samana päivänä olleeseen pyhäpäivään Dragon Boat Festivaliin.
Tässä vielä esityksistä kuvaamia videoita:

Varjokädet:Marionettinukkien tanssi:


Kiinalaista oopperaa:


Teekannuakrobatiaa:


Saviruukkuakrobaatti:Naamionvaihtaja:Lisää naamionvaihtajia löytyy Youtubesta sanoilla chinese face-changing.

6 kommenttia:

 1. Kiitos välähdyksestä kiinalaiseen kulttuuriin! Kiina on itselläni toivematkalistalla ollut jo vuosiakausia vaan vielä en ole sinne päässyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, toivottavasti toiveesi toteutuu pian. Vaan minunkin toiveeni toteutuminen kesti melkein 30 vuotta :)

   Olisi pitänyt kuitenkin mennä aikaisemmin. Kiina on niin ihana maa!

   Poista
 2. Olipa mielenkiintoinen! SInun blogi on aina kuin menisi ihan vieraaseen maailmaan, jota se toki onkin. Onhan Turkkikin erilainen kuin Suomi, mutta silti niin paljon tutumpi. Kiitos taas tutustumismatkasta sinne :) Videot oli hauskoja, joitain niistä katsoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minulle Turkki puolestaan on vieras ja eksoottinen, kun en ole koskaan siellä käynyt :)

   Poista
 3. Näitä niin kaipaan Kiinasta.

  VastaaPoista

Mukavaa jos jätät kommentin :)