Viimeisten lomapäivien piti ennusteen mukaan olla saasteisia,
mutta kukkua kanssa. Taivas loisti sininenä luvaten jälleen mitä parhainta
ulkoiluilmaa. Vaan enää emme jaksaneet olla reippaita. Kun on viikon rientänyt
retkeltä toiseen, kaipaan jo rauhallista kotipäivää, päivää jolloin ei tarvitse
liikahtaa mihinkään…
Tai korkeintaan kävellen kahville lähiostariin ja ruokakauppaan
ostamaan aineksia herkullisiin kiinalaisiin lihapulliin, joita opin tekemään
kokkikurssilla The Hutongissa pari viikkoa sitten.
Sì xĭ wánzi eli
neljä onnenpalleroista (4 hengelle)
650 g jauhettua possua
1 muna
4 vesikastanjaa
1 purjo
1 muutaman sentin pala inkivääriä kuorineen
4 tl tummaa ja paksua soijakastiketta (lăochōu老抽)
1 tl vaaleaa soijakastiketta (shèngchōu生抽)
2 tl kiinalaista ruokaviiniä tai sherryä (liàojiŭ 料酒)
2 tl suolaa
1 tl maissitärkkelystä
6 sezuanpippuria
1 tähtianis
öljyä paistamiseen
n. 5 dl vettä
2 rkl tummaa soijakastiketta
1 tl maissitärkkelystä sekoitettuna 1 rkl:een vettä
(seesamiöljyä ja tuoretta korianteria mausteeksi)
(1 parsakaali koristeeksi)
Tarvitset myös kaksi wokkipannua tai syvää paistinpannua
sekä reikäkauhan.
1.
Kuori vesikastanjat ja pane veteen. Hienonna 2/3 sekä
purjosta että inkivääristä, leikkaa loput ohuiksi siivuiksi.
2.
Marinoi jauheliha munalla ja purjo- ja
inkiväärihakkeluksella. Lisää joukkoon vielä soijakastikkeet, ruokaviini, suola
ja hieman maissitärkkelystä ja sekoita paksuksi taikinaksi. Hienonna ja lisää
joukkoon vielä vesikastanjat. Sekoita hyvin.
3.
Jos haluat koristella lihapullat parsakaalilla,
kannattaa tässä vaiheessa paloitella se ja keittää kypsäksi. Valuta kuivaksi ja
asettele palat kauniisti lautasen reunoille koristeeksi.
4.
Muotoile taikinasta lihapullia. Voit tehdä siitä neljä
jättimäistä pullaa (mihin aterian nimikin viittaa) tai pienempiä pullia.
5.
Kuumenna öljy kuumaksi wokkipannussa. Testaa lämpötila
syöntipuikolla: kun öljy alkaa poreilla puikon ympärillä, se on riittävän
kuumaa. Friteeraa lihapullat öljyssä, nostele reikäkauhalla lautaselle paperin
päälle ja valuta kuiviksi.
6.
Kiehauta vesi toisessa wokkipannussa ja nostele
lihapullat veteen. Lisää myös inkivääri- ja purjoviipaleet, kokonaiset
sezuanpippurit ja tähtianis sekä mausta 2 ruokalusikallisella tummaa
soijakastiketta.
7.
Kun vesi kiehuu, vähennä lämpötilaa. Anna pullien
kypsyä hiljaisella lämmöllä ja kastikkeet paksuuntua. Kun pullat ovat kypsiä ja
kastike riittävän paksua, nostele pullat tarjoilulautaselle parsakaalin
viereen.
8.
Lopuksi lisää 1 tl tärkkelystä hyvin veteen
sekoitettuna kaataen sen nauhana kastikkeen joukkoon. Sekoita, kiehauta kastike
ja kaada lihapullien päälle. Tiputa muutama pisara seesamiöljyä päälle
mausteeksi.
Voit syödä lihapullat riisin kanssa, mutta me wokkasimme sen
kaveriksi parsakaalia osterikastikkeessa, jonka valmistamisen opin aikoinaan
Singaporessa. Tällöin jätimme koristeparsakaalin pois lihapullaohjeesta.
Siihen tarvitset:
2 parsakaalia
3 rkl ruokaöljyä
muutaman siivun tuoretta inkivääriä
valkosipulin kynnen siivutettuna
½ tl suolaa
½ tl sokeria
muutama rkl vettä
1 rkl osterikastiketta
1.
Paloittele parsakaali nupuiksi ja kuori kova varsi. Leikkaa
varsi noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi tai timantin muotoisiksi
paloiksi. Tarvittaessa leikkaa pois kovin osa varren päästä.
2.
Pane varrenpalat pieneen kulhoon, kaada pieni loraus
vettä päälle ja peittele muovikelmulla tai –pussilla. Pane kulho mikroon ja
kypsennä täydellä teholla muutaman minuutin ajan, kunnes varret ovat melkein
kypsiä.
3.
Kuumenna öljy wokkipannussa ja lisää parsakaali (sekä
nuput että pehmenneet varrenpalat) sekä hienonnettu inkivääri ja valkosipuli.
Vokkaa rivakasti sekoittaen noin 2 minuutin ajan.
4.
Lisää suola, sokeri ja vesi ja sekoita hyvin. Anna
hautua hetken kannen alla. Lopuksi kaada osterikastike päälle ja sekoittele
hyvin.
Sama resepti toimii myös kukkakaaliin, varsiselleriin,
pinaattiin tai mihin tahansa kiinalaisiin vihreisiin lehtiin. Jopa
kiinankaaliinkin… Nam!
Oih, tuli nälkä näitä kuvia katsellessa! Mäkin kokkailin viikonloppuna varsinaisia onnepalleroisia, kun tein ensi kertaa bataattifalafellejä ja heti tuplasatsin. Onnenpalleroisia niistä tekee se että koko perhe syö niitä hyvällä halulla ja niitä tuli niin runsaasti, että useamman päivän kokkaukset hoitui sitten vain lisukkeen laitolla :)
VastaaPoistaBataattifalafelit kuulostaa aivan ihanalta. Jaathan reseptin, nam!
VastaaPoista