Lapsiperhe itämaan ihmeissä

Lapsiperhe itämaan ihmeissä

sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Lohikäärmeveneiden ja riisikakkujen juhla


Reilu viikko sitten Kiinassa juhlittiin Dragon Boat Festivalia, jota vietetään 300-luvulla eKr. eläneen virkamiehen muistoksi. Runoilija ja virkamies Qu Yuan hukuttautui korruptiota vastustaakseen ja hänen pelastamisekseen vietetään juhlaa lohikäärmeveneillä kilpaillen. Pekingissä venekisat eivät tosin ole näkyvä osa juhlaa, lähinnä kyse on yhdestä virallisesta koko kansan lomapäivästä. Juhlaan kuuluu myös bambunlehteen käärittyjen tahmeasta riisistä tehtyjen kakkujen, zòngzien syöminen. Niitä syödään, koska veteen heitettiin riisiä, jotta kalat kävisivät riisin kimppuun ja jättäisivät Qu Yuanin ruumiin rauhaan.

Näitä riisikakkuja Äiti pääsi valmistamaan naapuriensa kanssa. Shunyin kunta päätti tehdä kulttuuriyhteistyötä (kohottaa kasvojaan?) ja tutustuttaa yhden paikallisen compoundin länsirouvat zòngzien valmistamisen saloihin. Compoundiksi valikoitui samainen jossa Äiti asuu. Viikkoa ennen lohikäärmevenejuhlaa kokoontuivat kiinnostuneet rouvat läheiseen ravintolaan yhdessä iäkkäiden kiinalaisrouvien kanssa. Televisiokameroiden kuvatessa nämä taitavat isoäidit kierittivät bambunlehdistä kuoria, täyttivät ne riisillä ja tuoreilla taateleilla tai punapaputahnasta pyöritellyillä palloilla, ja kiinnittivät paketit ruokonarulla. Kamerat kuvasivat lähikuvaa, kun länsirouvat yrittivät tehdä saman perässä opettajiensa kiitellessä ja ylistäessä löysästi kääräistyjä, ylitäytettyjä paketteja.
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
Kun Äiti esitteli ylpeänä aikaansaannoksiaan Ayille, tämä tunnusti, ettei hän ole ikinä itse tehnyt itse zòngzeja. Ehkä se on isoäitien katoava taito. Silti epäluuloisena Ayi katsoi Äidin tuomia paketteja uskoi epäillen Äidin kertoman keittoohjeen, jonka mukaan zòngzeja on keitettävä kaksi tuntia. Sitten Äiti pakasti ne odottamaan Dragon Boat Festivalia, Duan Wuta.
 
 
Itse kääritty zòngzi
 

2 kommenttia:

  1. Kiitos! Vuosi sitten etsiskelin tietoa juhlan historiasta nyyttejä nauttiessani, mutten löytänyt tarinaa. Tänä vuonna en syönyt nyyttejä, mutta tiedänpähän historian :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, nyt voit ensi vuonna nauttia taas nyyttejä ja muistella tarinaa :)

      Poista

Mukavaa jos jätät kommentin :)