Lapsiperhe itämaan ihmeissä

Lapsiperhe itämaan ihmeissä

keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Kotikokkailua syyslomalla: Kiinaa ikävöiden


Blogin pitämiselle ei ole viime kuukausien aikana jäänyt aikaa, sillä sen verran kiireiseen imuun jouduin työelämässä. Onneksi mieheni on pitänyt huolta perheestä, lapset toisistaan ja syyslomakin tuli sopivaan aikaan katkaisemaan raadannan.
Lomaa vietämme kotosalla. Tai paremmin sanoen loman käytämme hyödyksemme kotona, sillä yritämme viimein saada kodin asuttavaan kuntoon (muuton ja useammassa erässä saapuneiden muuttolaatikoiden jäljiltä). Lauantaina vietämme taas synttärijuhlia suvun kesken. Vasta loppukesästä vietimme mieheni merkkipäiviä vähän isomman kaavan mukaan, siis sukulaisten ja ystävien kesken. Tällä kertaa vietämme lapsen synttärijuhlia vähän pienemmällä mittakaavalla. Tosin tällä kertaa kotiin ja itsevalmistettuun on panostettava enemmän, kyse on nimittäin ensimmäisestä kerrasta kun paluumuuttomme jälkeen avaamme ovemme muille kuin naapurinlapsille.
Ennen kuin muutimme pois Pekingistä, opettelin ayin kanssa tekemään ruokaa. Hän siis näytti minulle, kuinka valmistaa mieleisimmät ruokamme. Parin päivän ajan olen kokeillut paria niistä ja tässä ensimmäisten ohjeet. Aivan täysin samanlaista ruoista ei tullut kuin ayin tekemänä, sillä unohdin tietysti kiireessä heittää osan mausteista sekaan. Mutta enköhän kehity vielä, nimittäin kiireenhallinnassa.
Ganguo caihua tarkoittaa itse asiassa tulikuumassa metalliastiassa valmistettua kukkakaalia. Sen kuuluu olla kuivakkaa, eli kastiketta siinä ei ole. Ruoka on perheeni mielestä aivan liian tulinen, mutta minä rakastan sitä juuri sellaisena kuin se on. Kuivaa ja tulista. Paigu dun on puolestaan possun kylkiluista ja kasviksista tehty pataruoka, hieman mausteinen sekin.
Itse lopetin Kiinassa lisäkeriisin syömisen, mutta näissä possunkyljyksissä on sen verran herkullista kastiketta, jonka suosittelen imeyttämään valkoiseen riisiin. Tai lisäämään pataan tulevien perunoiden määrää.
Dacong-sipuli muistuttaa purjoa tai kevätsipulia, mutta on maultaan paljon miedompi. Se on hyvin yleinen Kiinassa, mutta Suomesta en ole löytänyt sitä. Ayin mielestä sitä ei voi korvata karvaamman makuisella kevätsipulilla, johon minä kuitenkin tyydyin paremman puutteessa.
Varaa kaikki ainekset valmiiksi ja pilko ne odottamaan. Älä tee niin kuin minä, siten että yritän työskennellä ahtaassa ja sekaisessa keittiössä. Siivoa työtasot tyhjiksi, jotta pystyt liikkumaan ja toimimaan nopeasti. Mieluiten tulosta ohjeet valmiiksi paperille, jotta sinun on helppo vilkaista niitä nopeasti. Minulla ainakaan ei toimi skrollaaminen, kun yritän samanaikaisesti paahtaa ruokaa tulikuumalla pannulla.
 
 
 
 

 
 

Käristettyä tulista kukkakaalia eli ganguo caihua


 

500 g kukkakaalia pilkottuna pieniksi paloiksi
15 sichuaninpippuria
5 kuivattua pientä punaista chiliä, pätkittynä pieniksi paloiksi
1 valkosipulin kynsi puolitettuna
3 ohutta siivua tuoretta inkivääriä
1 laakerinlehti
6 cm pätkä kevätsipulia (tai kiinalaista sipulia nimeltä dacong) katkottuna kolmeksi pätkäksi
1 rkl tulista soijapaputahnaa eli ladou banjiang (esim. Lee Kum Kee -merkkinen Chili Bean Sauce)
0,5 tl suolaa

n. 5 rkl öljyä
muutama rkl vettä
1 tl vaaleaa soijakastiketta
1 tl sokeria
1 tl seesamiöljyä
 
 
 
Esivalmistele:
 
Paloittele kukkakaali pieniksi paloiksi ja pilko mausteen ohjeen mukaisesti. Mikäli tulisessa soijapaputahnassa on ”sattumia”, pilko nämä kasvikset pienenpieneksi hakkelukseksi. Tämä kai riippuu tahnasta, Kiinassa samannimisessä tahnassa oli isoja paloja kasviksia, Suomesta ostamani kastike oli jo valmiiksi tahnamaista.
 
Tee näin:
 
Kuumenna öljy wokkipannulla, lisää soijapaputahna ja sekoittele, kunnes tahna muuttuu punaiseksi. Lisää sichuanpippurit kokonaisina, sipulipalat sekä inkivääriviipaleet. Anna mausteiden maustua pieni hetki (pannu on valmis, kun pannulta nousee herkullinen mausteiden tuoksu) ja lisää sitten kukkakaalinnuput.  Nyt tarkkana: Sekoittele kukkakaalia hetken ajan todella reippaasti käännellen (mieluiten kahdella lastalla). Ripottele sitten joukkoon suola. Kääntele kukkakaaleja hetki ja ripottele sitten muutama ruokalusikallinen vettä päälle.

Kypsennä kukkakaaleja kuumalla wokilla käännellen noin 5 minuutin ajan. Jos kukkakaali kuivuu liikaa, lisää hieman vettä, mutta varovasti. Kukkakaalien kuuluu siis paahtua kuumalla pannulla, eikä höyrystyä tai keittyä.

Lopuksi lisää soijakastike ja sokeri ja sekoittele vielä hetki. Ruoka on valmis, kun kukkakaalit jäävät hieman rapsakoiksi. Kypsennysaika kokonaisuudessaan on noin 8 min. Kaada tarjoiluastiaan ja valuta hieman seesamiöljyä päälle mausteeksi.
 
 
 

 
 


 

Possun ribsit eli paigu dun doujiao

 
500 g possun ribsejä eli kylkiluita
vettä keittämiseen
350 g vihreitä papuja
1 iso peruna
2 tähtianista
3 pientä kuivattua chiliä paloiteltuna kahtia
3 isoa siivua inkivääriä
10 cm pala kevätsipulia (tai vihreää kiinalaista dacong-sipulia) pätkittynä kolmeen osaan
2 valkosipulinkynttä
4 rkl ruokaöljyä
2 rkl tummaa soijakastiketta
2 rkl vaaleaa soijakastiketta (esim. Lee Kum Kee –merkkistä Kum Chun soy sauce)
n. 800 ml kuumaa vettä (tai ribsien keittovettä)
1,5 tl suolaa
1 tl kanaliemijauhetta
1 tl sokeria
1 laakerinlehti
 
Esivalmistele:
 
Paloittele possun ribsit n. 4 cm paloiksi ja pane veteen kattilaan. Kiehauta vesi. Kun vaahto nousee pintaan, kaada vesi pois (säästä n. 800 ml) ja huuhtele vaahto pois ribseistä. Suomalaiset ribsit näyttävät hämmästyksekseni vaahtoavan paljon vähemmän kuin kiinalaiset.
 
Pilko kiinalainen sipuli n. 3 cm paloiksi, murskaa valkosipulin kynnet veitsen lavalla ja leikkaa ne puoliksi. Puolita myös chilit katkaisemalla ne sormin.
 
 
Tee näin:
 
Kuumenna öljy wokkipannulla ja lisää mausteet: tähtianikset kokonaisina, chilit, inkiväärit ja sipulit paloiteltuina yllä olevan ohjeen mukaisesti.
 
Kun tuoksu nousee kuumalta pannulta, lisää ribsit. Sekoittele niitä pari minuuttia ja lisää sitten soijakastikkeet ja vettä. Leveäpohjaiseen wokkipannuun lisää vettä kunnes ribsit ovat peitossa ja sentti vielä päälle (kapeapohjaiseen wokkiin ei niin paljon).
 
Lisää perään loput mausteet eli suola, sokeri, kanaliemijauhe ja laakerinlehti. Kiehauta ja vähennä lämpöä. Hauduta n. 40 minuuttia.
 
Sillä välin siivoa pavut nyppimällä päät pois ja pätki ne noin 4 cm paloiksi. Kuori peruna ja pilko noin 10-12 palaan. Lisää kasvikset lihan joukkoon ja anna ruoan hautua vielä noin 15 minuuttia eli kunnes kasvikset ovat kypsiä.
 
Kastiketta tuli jostain syystä liikaa ja se oli liian mautonta. Ensi kerralla vähennän veden määrää, en unohda kanajauhetta sekä ehkä lisään myös perunoiden määrää…
 

2 kommenttia:

  1. Jee, loistavat ohjeet, kiitos! Kiinalaiset paistetut kukkakaalit kuuluu omiin ehdottomiin suosikkeihin, tosin ilman tulisuutta mutta tuota ohjetta pystyy kyllä varmasti muokkaamaan miedommaksi. Possutkin näytti makoisilta! Pitääpä testailla.

    VastaaPoista
  2. Ole hyvä, toivottavasti ohjeista on iloa ja niitä on helppo toteuttaa! Lupaan julkaista lisääkin, kunhan kerkiän :)

    VastaaPoista

Mukavaa jos jätät kommentin :)