Unikko-kopioita roikkui useankin talon edessä tuulettumassa |
Lihaa kuivamassa pakkasessa |
Ensimmäistä kertaa näin kiinalaisia toppahousuissa |
Näppärä toppapuku kiinalaisittain: vetoketjulla suljettava halkio haaroissa. Toimisi varmasti Suomessakin! |
Smiley :) |
Rumputorni |
Kellotorni |
Kukkoja kaikkialla - alkoihan kukon vuosi |
Siellä häämöttää rumputorni - jonka takana on piilossa Jingshan ja Kielletty kaupunki |
Kello... |
...ja kapula |
Kiinni on ja pysyy Hani Keiju |
Piipahdus yleisessä vessassa. Kuvamerkit ymmärrettävissä kaikilla kielillä |
"Isä Aurinkoinen!" hoksasi esikoinen.
Ihastelimme Facebookissa ystäviemme valokuvia Houhai-järveltä.
Kun siis palattuamme Pekingiin seuraavana aamuna valkeni mitä kaunein talvinen
päivä, aurinko paistoi ja ilma oli raikas (ja lämmin verrattuna Shanghain
koleuteen), päätimme jatkaa turistikierrosta tutustumalla oman kaupunkimme
nähtävyyksiin, kiertelemällä Houhai-järven rantoja ja hutongeja. Olen
aikaisemmin käväissyt näillä rannoilla osallistuessani katuruokakierrokseen.
Ehkä olen aikaisemmin kuullut mutta jo unohtanut, että tämän
järven rannalta hutongien joukosta löytyy myös suuri länsimaistyyppinen
baarialue. Päiväsaikaan tai kiinalaisen uudenvuoden johdosta suurin osa
paikoista oli kiinni, mutta iltaisin täällä on varmaan vilkas iltaelämä.
Kesällä varmasti kaunis ja tunnelmallinenkin paikka.
Yllätykseksemme Houhain jäältä löytyi nyt samanlainen
talviurheilusirkus kuin Kesäpalatsin luota. Lenkkareissa ei kuitenkaan
tehnyt mielemme kylmälle jäälle ja jään kestävyyskin epäilytti, olihan järven auringonpuoleinen
ranta aivan sula. Myöhemmin, auringon jo laskiessa, näimme erään rohkean papan
uimahousuisillaan pulahtavan sulaan veteen. Mielemme teki kysyä tältä
kiinalaiselta, onko hän suomalaisille sukua, kun rohkenee uida avannossa. Mutta
hän tuskin lienee harvinaisuus, kiinalaiset kun ymmärtävät terveytensä päälle.
Eri asia toki on, kuinka terveellistä mahtaa olla uiminen Pekingin saastuneissa
vesissä.
Talviurheilun sijasta poikkesimme lähistöllä olevaan kellotorniin,
Zhōnglóuhin. Viereseen rumputorniin, Gŭlóuhin, oli pitkä jono, mutta Zhōnglóun
portilla oli hiljaista. Ostimme liput ja kiipesimme jyrkkiä portaita toiseen
näistä tunnetuista torneista, joiden avulla entisaikaan ilmoitettiin
kansalaisille kellonaika. Rumpuja ja kelloja soittamalla aikoinaan tiedotettiin
kaupungin porttien avautumisesta ja sulkeutumisesta, merkkinä kauppiaille,
jotka aamuvarhaisella vaelsivat maaseudulta kaupungin porttien sisäpuolelle
myymään tuotteitaan. Kaupungissahan saivat asua vain keisari ja tämän
tärkeimmät virkamiehet perheineen. Kellotorni rakennettiin jo 1200-luvulla,
mutta palo tuhosi vanhan rakennuksen täysin vuonna 1747, joten nykyinen rakennettiin
tämän jälkeen uudestaan.
En saa ikinä tarpeekseni hutongeista. Voisin kulkea näillä
kaduilla vaikka kuinka ja valokuvata kaikkea, minkä näen. Rakastan niiden
nuhjuista, elettyä elämää ja mennyttä aikaa henkivää tunnelmaa, kuin aika olisi
pysähtynyt niissä. Jos voisin, asuisin itsekin mieluummin jossain hutong-talossa
kuin länsimaisessa expattighetossa. Vaan kun ei ole kielitaitoa, jolla selittää
korjaajille, kun jokin boileri hajoaa. Toki kaipaisin hutong-kotiini
mukavuuksia, sisävessaa ja lämmintä suihkua, mutteivät nämä olisi mikä mahdoton
vaatimus nyky-hutongeissa. Vaikka turistin silmään siltä saattaa tuntuakin, kun
ihmettelee kaduilla olevia yhteisvessoja. Moni talo näyttää vaatimattomalta
ulkoa, mutta niiden sisältä voi löytyä vaikka mitä, kuten Lars kerran kuvaili
Kolmosen koululuokalle ja kuten itsekin näin vieraillessamme hutong-kodissa
tanskalais-singaporelaisen rinnakkaisluokkalaisen luona. Siihen taloon
oli rakennettu jopa suomalainen sauna. Näistä kierroksista olen kertonut täällä.
|
Lapset "grillasivat" maapähkinöitä. Tässä 6-vuotiaan taidonnäyte: pähkinä pihtiotteessa. |
Suomalaisetko sukujuuret? |
Aikomuksemme oli poiketa syömään tuttuun Hani Keijuun eli
Hani Gejiu –junnalaisravintolaan, mutta se oli kiinni. Ylipäänsä suurin osa
kiinalaisravintoloista oli vielä lomilla, ainoastaan muslimipaikkoja oli auki
ja niillä piti kiirettä, sillä asiakkaita riitti. Kylmänä päivänä mielemme teki
maistaa hotpotia, johon minulla on syntynyt suorastaan himo. Isän mielikuva
hotpotista juontaa juurensa Singaporen ajoiltamme, jolloin kävimme joskus
ystäviemme kanssa syömässä Korean barbecuessa, jossa vastaavalla tavalla itse
keitettiin lihat ja kasvikset mauttomassa lihaliemessä. Pekingiläinen tai alun
perin mongolialainen hotpot on kuitenkin aivan toista. Tällä kertaa söimme hotpotia muslimiravintolassa, mutten huomannut ruoan eroavan mitenkään mongolialaisesta.
Valitut lihasiivut,
sienet ja kasvikset keitetään itse kaksiosaisessa padasta, joista toisessa
kiehuu miedosti maustettu ”buljonki” ja toisessa setsuanpippurilla ja chilillä
maustettu tulinen liemi (tai joku muu oman maun mukaan valittu). Kypsät
suupalat poimitaan yhteisestä liemestä omilla puikoilla ja kastetaan
seesamitahnasta tehtyyn kastikkeeseen, jonka jokainen maustaa mieleisekseen
seisovasta pöydästä.
Padan keskellä oleva ”tulivuori” on tulisen kuuma kuin
silitysrauta ja lapset "grillasivat" siinä marinoituja maapähkinöitä. Minä puolestani onnistuin kuin onnistuinkin kunnolla polttamaan siihen käteni.
Palovammaa parantelin sitten aikani kylmän juomapullon kylkeä vasten, kun en
kehdannut lähteä ulos etsimään hutongin yhteisvessaa. Harvassa pienessä
ravintolassa kun on omaa vessaa. Jälkeenpäin se osoittautui virheratkaisuksi,
sillä ihoni paloi kivuliaaksi toisen asteen palovammaksi. Mutta hotpotiin
tekisi silti mieleni jo nyt uudestaan.
Toisen asteen palovamma neljä päivää myöhemmin |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Mukavaa jos jätät kommentin :)